Godinama nećete imati problema: Pet dobrih stvari za vaš automobil

farovi automobila 696x464 1
Podijelite vijest

Nekoliko pravila koja će pomoći održavanju automobila, čak toliko da vjerovatno godinama nećete imati problema.

Prije nego što uopšte počnemo sa savjetima, radi se o jako jednostavnim stvarima. Dakle, uopšte nisu neke inovacije u pitanju već stvari koje generalno svi znaju.

Zamjena motornog ulja

Vjerovatno i najočiglednija stavka na listi, ali ne brinite, čak i mehaničari prave ovako jednostavne greške, a i realno gledano, vozači vole da sami odlučuju o zamjeni ulja.

Proizvođač motora je propisao specifikaciju ulja, a uloga mehaničara je da posavjetuje korisnika da je takvo ulje najbolje, potrebno je i da se naznači koje je ulje bolje za motor od ponuđenih.

Najčešće greške su odabir ulja s pogrešnom specifikacijom i preporukom, pogrešnim standardima i bazama, a tu je i staro dobro pitanje da li bi stariji automobil trebalo da koristi polusintetičko ili mineralno ulje.

Važno je ulje mijenjati svakih 10.000 km, najviše na svakih 15.000 km, ili barem jednom godišnje, pa je bilo koji podatak o dužem trajanju ulja pogrešan, piše b92. 

Zamjena ulja u mjenjaču

Mjenjač je već nekoliko puta bio tema o kojoj smo govorili, a vjerujem da su svi vozači svjesni da se ulje u mjenjaču mora promijeniti dok se mnogi ovlašćeni servisi i dalje pridržavaju onoga “doliti po potrebi”.

Vjerovali ili ne, ali veliki broj kvarova mjenjača, a posebno ubrzano trošenje ležajeva ili zupčanika, zapravo je posljedica rada sa starim, istrošenim uljem ili nedovoljnom količinom ulja.

Ukoliko je potrebno, ne bi bilo loše potražiti savjet stručnjaka za određeni brend. Potrebno je promijeniti ulje u mjenjaču barem svakih 40-50 hiljada kilometara i uvijek koristite ono ulje koje preporučuje proizvođač.

Naravno, osim ako vam mehaničar ne kaže drugačije.

Zamjena svjećica

Svjećice se redovno mijenjaju dok automobil servisirate u ovlašenom servisu i pod garancijom, a kada sve to prođe svjećice se promijene tek kada se pojavi indikator provjere motora ili motor izgubi snagu i zaustavi se.

Ipak, dobre svjećice su veoma važne jer su one odgovorne za paljenje smjese goriva, ali i za proces sagorijevanja i za sve ono što se dešava unutar motora.

Nepravilno sagorjela smesa, uzrokuje ne samo nakupljanje naslaga na svim elementima s kojima dolazi u kontakt, već i, između ostalog, utiče na performanse motora.

Oštećena ili neefikasna svjećica polako uništava motor i sistem za čišćenje izduvnih gasova. Koliko često treba mijenjati svjećice? Uglavnom prema preporukama proizvođača automobila. Kilometraža može varirati od 40 do čak više od 100 hiljada km.

Kontrola zazora ventila

To je posebno važno u popularnim japanskim automobilima uključujući brendove Honda, Subaru i Toyota kod kojih se ventili podešavaju ručno.

Odgovarajući zazor ventila ne utiče samo na rad, već i na radni vijek motora.

Pogrešan zazor ventila može da ošteti sjedišta ventila, tačnije glavu motora, a negativno utiče i na punjenje cilindra smjesom i na proces kompresije, a problem je u tome što se pogrešan zazor ventila ne vidi na neki poseban način.

To možete primijetiti tek kad je odstupanje jako veliko, čuje se “kucanje” hladnog motora.

Najvažnije je osigurati ispravan zazor ventila u automobilima s gasnim (LPG) instalacijama. U ovom slučaju treba ih provjeravati svakih 20.000 km.

Isključite sistem start&stop

Mehaničari ne sumnjaju da ovaj sistem štedi gorivo, ali ne štedi dijelove automobila. Mnogi misle da ovaj sistem uzrokuje trošenje delova motora, ubrzano trošenje anlasera i ubrzano trošenje akumulatora.

Sistem start&stop za sam motor je važan, jer se tokom vožnje motor više puta gasi i pokreće.

Naravno, ne treba u potpunosti onemogućiti start&stop, ali ponekad to zaista znači, recimo kada se na autoputu stoji na naplatnoj rampi. Dobro je da tada zagrijan motor nastavi da “diše”, odnosno radi u praznom hodu, jer je tada u funkciji podmazivanje i hlađenje.

Možda ćemo korišćenjem sistema start&stop uštediti nekoliko ili desetak litara goriva godišnje, što je ipak manje u odnosu na cijenu baterije.


Podijelite vijest