Godinama voze sa isteklom vozačkom!

Godinama voze sa isteklom vozačkom!

driving

Skoro 820.000 bh. građana trenutno nema važeća lična dokumenta, a u MUP-ovima širom BiH kažu da, osim nemarnosti i neodgovornosti građana, na povećanje broja nevažećih dokumenata utiče i cijena, koja je od ove godine samo za ličnu kartu skoro duplo viša.

“Od toga imamo konkretno 55.057 ličnih karata, 104.009 vozačkih dozvola i 660.516 putnih isprava kojima je istekao rok. Radi se, dakle, o dokumentima koji su istekli, a njihovi vlasnici nisu podnijeli zahtjev za nove. Ovaj broj je trenutno znatno veći u odnosu na isti period prošle godine, kada je on bio skoro zanemarljiv”, istakla je Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U MUP-ovima, takođe, ističu da policajci nerijetko prilikom rutinske kontrole utvrde da građani koriste nevažeću ličnu kartu, vozačku ili saobraćajnu dozvolu, kojima je rok istekao i po nekoliko godina.

Izudin Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona, naveo je da je osnovni razlog povećanja broja dokumenata s isteklim rokom trajanja uglavnom neodgovornost građana, ali vjerovatno i cijena.

“Cijena sigurno utiče na ovo s obzirom na to da je prije nekoliko godina lična koštala oko 10, a sada 18 KM, ali mislim da nije presudan faktor, jer taj dokument mijenjamo jednom u 10 godina”, kazao je Šarić.

On je naveo da se vrlo često dešava da građani krenu na put i čak s granice budu vraćeni zbog nevažećih dokumenata.
“S takvim dokumentima vozaju se godinama”, istakao je Šarić.

Ljerka Stanimirović, portaprol Centra javne bezbjednosti Doboj, kazala je da su oni već apelovali na građane da na vrijeme zamijene lična dokumenta i tako izbjegnu nepotrebne gužve.

“Na području CJB Doboj istekao je rok važenja ličnih karata za 3.719 građana, dok je kod 2.465 vozača istekao rok važenja vozačke dozvole. Najveći broj građana koji nisu u zakonskom roku podnijeli zahtjev za izdavanje lične karte je s područja Doboja, zatim s područja opština Modriča, Teslić, Derventa, Brod, Šamac, Petrovo, Pelagićevo i Donji Žabar”, navela je Stanimirovićeva.

MUP RS apelovao je na građane kojima ističe ili je istekao rok važenja ličnih dokumenata da izvrše svoju zakonsku obavezu i podnesu zahtjev za zamjenu.

Prema podacima MUP-a, u RS postoji 22.614 vozačkih dozvola i 11.318 ličnih karata kojima je istekao rok, a za koje građani nisu podnijeli zahtjev za zamjenu.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, imalac lične karte dužan je da nadležnom organu podnese zahtjev za zamjenu lične karte najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja sadašnje lične karte. Ukoliko to ne učini, lična karta prestaje da važi sa datumom isteka.

U slučaju isteka roka važenja vozačke dozvole, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, potreban je i dokaz o prebivalištu građanina, odnosno uvid u važeću ličnu kartu. Vozači koji budu zatečeni da voze sa starom vozačkom biće kažnjeni sa 30 KM.

660.516 nevažećih putnih isprava u BiH

104.009 vozačkih dozvola isteklo u državi

55.057 ličnih karata isteklo u BiH

22.614 vozačkih isteklo u RS

11.318 ličnih karata isteklih u RS

Izvor: Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica