Godinu dana od tužbi za ugrožavanje zdravlja i okoliša

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prije tačno godinu dana, zeničko udruženje Eko forum predalo je krivične prijave protiv odgovornih u federalnim institucijama i zeničkoj industriji čelika, za ugrožavanje okoliša u Zenici. Godinama ovo udruženje pokušava ostvariti zamisao o studiji genetske strukture Zeničana, radi dokazivanja uticaja emisija iz ArcelorMittala na njihovo zdravlje. Očito nekome ne odgovara da se sazna istina, ocijenili su članovi zeničkog Eko foruma.

-Ni godinu dana nakon što je ovo udruženje podnijelo prvu civilnu prijavu protiv odgovornih za ugrožavanje okoliša i zdravlja Zeničana i dvije urgencije tužilaštvima u Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu sa upitom o sudbini tih prijava, Eko forum nema informacije o tome da li su one prihvaćene, proslijeđene ili su možda odbačene kao neosnovane. Postupak je prema zakonu trebalo da bude pokrenut u roku od šest mjeseci, – podsjetio je danas predsjednik Eko foruma, profesor Samir Lemeš.

ČITAJ JOŠ:  Koronavirus izmiče kontroli u Afganistanu

Vlada Federacije nije ostvarila vlastite namjere, koje je u vezi sa unapređenjem zaštite poljoprivrednog zemljišta od uticaja industrijske prašine, najavila još u aprilu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona odbija se uključiti u aktivnosti na analizi uticaja industrijskog zagađenja na zdravlje Zeničana, iako ga je to zadužila Kantonalna skupština, u oktobru prošle godine. Član Upravnog odbora Eko foruma, doktor Harun Drljević, podsjetio je da je ovo udruženje prije dvije godine predložilo način na koji moguće dokazati povezanost emisija iz Mittala sa porastom kancerogenih oboljenja. – Imamo kontakte sa međunarodnim stručnjacima u oblasti istraživanja genetskog materijala, radi dokazivanja uticaja zagađenja iz ArcelorMittala na zdravlje ljudi, ali taj posao ne možemo izvesti sami, – kaže Drljević, dodajući da su nekoliko puta od Instituta dobili uvjeravanja da će se uključiti u taj posao, no to se nije desilo. – Izgleda da to nekome nije u interesu, – upozorava dr Drljević.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 26 posto djece pod rizikom da neće razviti svoj puni potencijal

Sastanak održan nedavno u uredu kantonalnog premijera, na kojem je najavljeno poduzimanje hitnih mjera na zašititi i unapređenju okoliša u Zenici, Drljević je nazvao predizbornom menažerijom, a izjavu direktorice departmenta za okoliš u ArcelorMittalu, Azre Sivro, da Eko forum šteti imidžu grada, šireći paniku zbog aero-zagađenja, pretencioznom i zlonamjernom.

U međuvremenu, nastavljaju se zagađivati zemljište, biljke i hrana sa ovog područja i broj bolesnih Zeničana raste, dok postrojenja kompanije ArcelorMittal rade bez važećih okolinskih dozvola, zaključeno je danas. Članovi Eko foruma uključeni u komisiju koja već mjesecima radi na izradi integralne okolinske dozvole za ovu kompaniju, nema nikakve informacije ni o njenom sadržaju, niti o fazi u kojoj se trenutno nalazi u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, kaže Muhamed Islambegović, predsjednik Upravog odbora Eko foruma.

ČITAJ JOŠ:  KONOBARICE, SLADOLEDŽIJE, TAKSISTI: Ovo su prvi džeparci političkih moćnika!

Eko forum će nastaviti s pristicima na nadležne da počnu raditi svoj posao. Zeničane su pozvali da ne odustanu od borbe za pravdu i vlastito zdravlje.

GODISNJICA
MARKETING