Godinu od početka vakcinacije u Hrvatskoj vakcinisano samo 51,7 posto odraslih

Godinu od početka vakcinacije u Hrvatskoj vakcinisano samo 51,7 posto odraslih

Prošla je tačno godina otkako je u Hrvatskoj počela vakcinacija protiv koronavirusa. Do sada je vakcinisano 51,7 posto stanovnika, što je daleko ispod očekivanja vlasti, piše Jutarnji list.

Prema podacima ECDC-a u potpunosti je vakcinisano 51,7 posto stanovnika, odnosno 62 posto odraslog stanovništva, što hrvatske državljane svrstava među najmanje vakcinisane Evropljane.

Očekivanja su bila velika, Vlada Hrvatske očekivala je vakcinisanje 60 posto odraslih stanovnika do početka ljeta. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je očekivao veći broj vakcinisanih.

“Moram reći da nisam zadovoljan jer nedovoljna vakcinisanost otvara manevarski prostor za nove varijante virusa”, dodao je.

Prema podacima HZJZ-a i Ministarstva zdravstva do 21. decembra 2021. zaprimljeno je 5.884.040 doza vakcina, a distribuirano 4.931.991 doza. Prvu dozu je primilo 2.245.244 građana, a drugu njih 1.918.151, a booster, odnosno treću dozu, primilo je tek 432.247.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo vakcinisati najmanje 80 posto građana.

“Šaljem poruku neizmjerne zahvalnosti svim zdravstvenim radnicima i našim vakcinisanim građanima. Onima koji žive u svijetu nesgirunosti, straha i fake newsa šaljem poruku ohrabrenja: donesite pravu novogodišnju odluku i vakcinišite se”, rekao je Beroš.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica