Godišnje deseci obole od bruceloze, koja može biti i smrtonosna

portal hd00 01 40 19still1833 1631134590
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

“20 godina bruceloze u Bosni i Hercegovini” naziv je međunarodnog interdisciplinarnog simpozija kojemu je na Kupresu proteklog vikenda, uz stroge epidemiološke mjere, nazočilo 150 stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Ugledni veterinari, infektolozi, mikrobiolozi, liječnici i ekolozi predstavili su nove spoznaje, svoja iskustva i rezultate rada u ovom području, kako bi pomogli u koordiniranju prevencije i nadzora bruceloze u BiH.

Osim toga što nanosi ogromne ekonomske štete u stočarstvu, bruceloza predstavlja i značajan zdravstveni problem, jer od ove bolesti godišnje oboli više od 500.000 osoba širom svijeta. U našoj zemlji prisutna je u kontinuitetu 20 godina i već je postala endemska bolest.

– Svake godine bilježimo na desetke oboljelih u FBiH i važno je dati prioritet ovakvim emergentnim bolestima koje se prenose sa životinja na ljude koje, u slučaju kada se adekvatno ne prepoznaju, mogu biti i smrtonosne za čovjeka – upozorio je prof. dr. Jurica Arapović, infektolog u SKB-u Mostar.

– Kao kliničar, infektolog napomenula bih da je liječenje bruceloze duga i iscrpljujuća priča. Liječenje nekompliciranih formi traje osam tjedna, a komplicirane forme s najčešće zahvaćenošću koštanog sustava liječimo i po godinu, godinu i pol dana – istakla je doc. dr. sc. Jadranka Nikolić, predsjednica Asocijacije infektologa BiH.

Uz edukaciju stočara, pa i struke, prevencija je najbolji instrument u borbi protiv bruceloze, a to je sustavno cijepljenje malih preživača.

– Ono je, očito, izostalo i očito je klimavo i to je jedan veliki, rekao bih, antivakserski veterinarski problem, isto kao što je i sustav necijepljenja protiv covda jedan veliki antivakserski problem za javno zdravstvo u humanoj medicini – navodi dr. Arapović.

– Najviše vodimo računa o Covidu–19 i toj pandemiji, ali neosporno je da ne smijemo zanemariti i druge bolesti i ovo je samo mali  doprinos da osvijestimo problem koji već traje 20 godina i još će bit neko vrijeme. Zato je baš potrebno da se organizira i veterinarska i medicinska struka da bi se taj problem riješio – zaključio je dr. Siniša Skočibušić, v. d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U tom smislu treba poraditi i na izmjeni legislative u BiH, suglasni su sudionici skupa koji su još jednom naglasili da je koronavirus ‘prekrio’ sve druge bolesti, pa i brucelozu, te da nemamo prave pokazatelje o broju oboljelih u humanoj populaciji.