Godišnje proizvede 600.000 jaja!

Milan Mikić iz Velike Obarske već trinaest godina uzgaja japanske prepelice. Kako kaže, tri godine amaterski i deset profesionalno. Na farmi u svakom trenutku ima oko 5.000 prepelica i dnevno proizvodi oko 2.500 jaja. Tvrdi da je s proizvodnjom od 600.000 prepeličijih jaja godišnje uvjerljivo najveći proizvođač u BiH. Jaja se mogu pronaći u skoro svim najvećim bh. tržnim centrima. Na farmi mu pomaže sin Branko, medicinski tehničar.

– Prateći literaturu, odlučio sam da uzgajam prepelice. U početku sam izrađivao samo kaveze, po uzoru na jednu farmu u Francuskoj. Počeo sam s jatom od pedesetak, a sada imam oko 5.000 prepelica. Mijenjam ih dva puta godišnje. Sada već proizvodim i matična jata, a imam finansijsku podršku resornog ministarstva za to – kaže Mikić.

Kaže da je već educirao mnoge koji su odlučili baviti se uzgojem prepelica.

– U kavezima na svake četiri ženke imam po jednog mužjaka. I meso je zdravo i ukusno. Ima i ulaganja, jer hrana se bitno razlikuje od one za živinu – govori Mikić.

Pravi i jabukovo sirće

Ozbiljno se počeo baviti i proizvodnjom jabukovog sirćeta od autohtonih sorti, u narodu poznatih jabuka divljaka. Kao i prepeličija jaja, koja su i hrana i lijek, i jabukovo sirće stoljećima je poznato po svojim ljekovitim svojstvima.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE