GODIŠNJICA OLIMPIJADE U SARAJEVU: Ostala su samo lijepa sjećanja

Na današnji dan 1984. godine počele su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Građani Sarajeva pokazali su gostoprimstvo, spremnost, poletnost, radinost, sve ono što obilježava jedna uspješan grad i njegove posebne ljude. Nažalost, 32 godine kasnije malo je toga ostalo od olimpijskog duha.

Oni koji pamte Olimpijadu, znaju da je 8. februara bila ceremonija otvaranja igara. Sve je bilo spremno, sve je sijalo, svi su bili vedri i nasmijani. Još kada je u noći pao novi snijeg, jedino što je do tada nedostajalo, znali smo da živimo u bajci.

Bajka nažalost nije dugo potrajala. Samo nekoliko godina kasnije, olimpijska borilišta postala su bojni poligoni. Izgorila je ZETRA, uništena bob staza na Trebeviću, skakaonice na Igmanu. Od olimpijskog duha nije ostalo gotovo ništa, samo lijepe uspomene i saznanje šta smo sve mogli i šta je rat, opsada Sarajeva učinila nemogućim.

Danas opet imamo tračak nade da bi olipijska priča, olimpijska varnica, mogla zaiskriti. Za tri godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu trebalo bi da bude održan EYOF, evropsko takmičenje mladih u zimskim sportovima, koje će biti najveće takmičenje održano na prostoru Sarajeva od XIV zimskih olimpijskih igara.

Ako se tu pokažemo, optimisti govore, da ni neka nova Olimpijada nije daleko. Do tog vremena ostaju sjećanja na vrijeme kada smo znali pokazati koliko smo jaki, moćni i spremni za sve izazove i žal što je jedan besmisleni rat sve to uništio u pepeo.

Copy

Prethodni članakZENICA: Stabilno zdravstveno stanje povrijeđenih kod Žepča
Sljedeći članakProsječna starost vozila u BiH je veća od deset godina