Screenshot 9 5
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 25, 2021 @ 22:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Hiljade hodočasnika danas je posjetilo Međugorje. U malom mjestu pored Čitluka na 40. godišnjicu ukazanja Gospe boravio je i Stanislav Puljić.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako odavno ne broji dolaske tu te da stiže redovno. Svake godine od početka devedesetih boravio je 25. juna u Međugorju pa tako i ovog puta, a posebno važna posjeta bila je 1994. godine kada je igrao u filmu posvećenom ukazanju.

“Mogu reći da sam imao ogromnu čast biti dio ekipe koja je radila na tom filmu. Bile su to još uvijek ratne godine, ali je entuzijazam bio ogroman. Jednom sam na Veliku gospu putovao pješice od naselja Buna u Mostaru do Međugorja”, rekao nam je.

U Međugorje je nakon desetodnevnog putovanja na biciklu na godišnjicu ukazanja stigao i Marko Sliško. Vozio je od Minhena do Međugorja.

“Prešao sam više od hiljadu kilometara. Krenuo sam prije deset dana. Još jučer sam boravio u svom rodnom mjestu gdje sam dočekan kao viceprvak svijeta. Bilo je teško, zaista je vruće – toplotni udar, više od 50 stepeni Celzijusa na suncu, sparina… Nikada dočekati kraj, ali ga ja dočekah i to se riječima ne može opisati. Srce mi je kao zemlja planeta”, naveo je ushićeni Sliško.

Podsjećamo, vjernici katolici danas obilježavaju četiri decenije od ukazanja Gospe u Međugorju. Šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje imali su 24. juna 1981, kada su se navodno prepali i pobjegli. Vratili su se narednog dana na brdo Crnica iznad Podbrda, kada im se prema svjedočenjima, “Gospa ponovno obratila”. Od tada se 25. juni obilježava kao dan ukazanja.

Međugorje je do danas postalo mjesto koje godišnje posjećuje više od milion hodočasnika.

LIDER