Gojaznost je najvažnije spriječiti u djetinjstvu

Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Obesity, ne dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost povećane osjetljivosti na šećer i prejedanja, ali podržava hipotezu da gojazna omladina ima pojačani psihološki odgovor na “nagrađivanje hranom”.

U istraživanju su učestvovala 23 djeteta uzrasta 8 do 12 godina među kojima je desetoro bilo gojazno, a 13 normalne tjelesne težine, piše “Tanjug”.

Ispitanicima je praćen rad mozga tokom probanja male količine otopljenog šećera u vodi, pri čemu im je rečeno da se koncentrišu na ukus otopljene smjese i da je što duže zadrže u ustima.

Snimci mozga su pokazali da su gojazna djeca imala povećanu aktivnost u amigdali i inzuli, područjima mozga zaduženim za percepciju, emocije, svjesnost, ukus i motivaciju.

Pri tom je aktivnost striatuma, koji se nalazi u zadnjem dijelu mozga i čija se aktivnost povezuje s gojaznošću kod odraslih, nije primijećena, ali je bitno da se striatum razvija do adolescentskog uzrasta.

Zato autori istraživanja ističu da je gojaznost potrebno spriječiti od najranije životne dobi, s obzirom na to da su određena djeca osjetljivija na “nagrađivanje hranom”, a jednom kada se gojaznost razvije, teško ju je pobijediti.