Gola sutkinja vraćena na posao, skinula se “slučajno”!

Podijelite vijest

Sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Enisa Bilajac, koja je prije godinu dana disciplinski kažnjena, jer je bez odjeće u svojoj kancelariji radila vježbe pored prozora, vraćena je na posao, jer je ocijenjeno da se skinula iz nehata, a ne sa predumišljajem.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH odbio je žalbu Kancelarije disciplinskog tužioca i potvrdio odluku drugostepene disciplinske komisije kojom je njoj odobren povratak na posao.

Prema toj odluci, prestala je da važi mjera udaljenja Bilajčeve sa dužnosti sudije Vrhovnog suda FBiH, koju joj je u julu 2013. izrekla prvostepena disciplinska komisija za sudije VSTS-a.

„Imenovana nije prekršila odredbu Zakona o VSTS-u o ponašanju koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i koje dovodi u pitanje poverenje javnosti u kredibilitet sudstva. Počinila je samo jedan prekršaj i to iz nehata, koji govori o ponašanju u sudu i izvan suda, a koje šteti ugledu sudijske funkcije”, navedeno je u obrazloženju odluke.

Istaknuto je i da je neosnovan žalbeni prigovor Kancelarije disciplinskog tužioca, da je drugostepene disciplinske komisija, koja je sudiju vratila na posao, gotovo u potpunosti zanemarila kodeks sudijske etike.

Naime, VSTS piše u odluci da je tužena disciplinski prekršaj učinila iz neopreznosti, nehata, a ne s namjerom i umišljajem.

istinito.com