Goletić: Imamo kapacitete za otkrivanje novih sojeva COVID-19, ali neophodna nam je i podrška

48276a402d40abe5af682d472654b6e2

Otkako je prvi put identificiran, novi tzv. “britanski soj koronavirusa” do sada je pronađen u 70 zemalja svijeta, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), što je za deset država više u odnosu 12. januar.

Prema tvrdnjama naučnika, virus svugdje u svijetu mutira, to je prirodan proces kojim on nastoji izbjeći prirodni imunitet domaćina.

Mutantni soj SARS-CoV-2 za 30 je posto više smrtonosan od izvornog virusa, a to je ovih dana objavio premijer Velike Britanije Boris Johnson.

Bitno je zarazniji, ali prema riječima prof. dr. Teufika Goletića, šefa Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, još nema naučnih dokaza da je patogeniji u odnosu na prethodni soj.

– No, ako imate veću incidencu, a ovaj soj je zarazniji, lakše se prenosi, onda ćete sigurno imati i veći broj zaraženih. Posljedica većeg broja zaraženih ljudi uzrokuje i veći broj oboljelih u rizičnim grupama, a to su stariji i hronični bolesnici, koji često imaju težu kliničku sliku COVID-19. To dovodi do više hospitalizacija i mogućnosti da jedan broj teško oboljelih završi smrtnim ishodom – kaže Goletić.

Britanski soj koronavirusa početkom mjeseca otkriven je u Hrvatskoj, a prije nekoliko dana i u Srbiji.

Na pitanje da li ga ima u BiH, Goletić odgovara kako naučnih dokaza još nema, te da je najpouzdanija metoda za to sekvencioniranje, za šta, kaže, Veterinarski fakultet nastoji osigurati sredstva.

– Pravu sliku o karakteru mutacija te u kom pravcu idu sojevi, jedino možemo dobiti sekvencioniranjem. Veterinarski fakultet ima kapacitet za to. Do sada smo uradili jedno sekvencioniranje, kada su izvršene kompletne sekvence virusnog genoma iz dva uzorka, a trenutno pravimo pretpostavke nažalost, još iz vlastitih sredstava – ističe Goletić.

Dodaje kako postoji namjera da se nabave specifični PCR testovi za detekciju varijantnog B.1.1.7 novog soja virusa.

– Uputili smo zahtjev međunarodnim organizacijama da nas podrže u nabavci potrebnih hemikalija i kitova za sekvencioniranje cirkulirajućih sojeva koronavirusa. Nadamo se brzom odgovoru. Ukoliko dobijemo odgovarajuću podršku, spremni smo u roku od dva-tri dana uraditi posao. To je privremeno dobro rješenje, jeftinije nego sekvencioniranje, ali vrlo brzo može biti upitno, budući da će virusi dalje nastaviti sa mutacijama, tako da ti testovi ne moraju biti pouzdani pokazatelj onoga što cirkulira na terenu. Primjera radi, ti PCR testovi ne mogu razlikovati britanski varijantni soj od južnoafričkog varijantnog soja – kaže.

U proces praćenja – šta se sa SARS-CoV-2 na području BiH dešava – moraju se, smatra Goletić, uključiti svi nivoi, a ne samo Federalno ministarstvo zdravstva.

– Prije svega, mislim na Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali i državni nivo, prije svega Ministarstvo civilnih poslova BiH, a onda i Ministarstvo sigurnosti BiH jer ovo je i sigurnosno pitanje. Praćenje šta se dešava na terenu i utvrđivanjem varijantnih sojeva itekako nam može pomoći da se sutra odlučimo za nabavku onih vakcina koje imaju najučinkovitiju zaštitu od COVID-19. Ovih dana imali smo priliku čuti kako su Pfizer i Modrena najavile izmjene u svojim vakcinama. Zbog toga bih pozvao sva državna tijela da pomognu laboratorije koje to mogu uraditi i da nas sistemski uključe u monitoring onoga što se zove promjena sekvence cirkulirajućih sojeva, kako bismo bili u prilici na adekvatan način, kao društvo, odgovoriti onome što imamo na terenu. Podrška nije velika, ali nam je neophodna – poručio je Goletić.