AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Porodice žrtava nastradalih u terorističkom napadu u San Bernardinu podnijele su tužbu sudu u Kaliforniji protiv Googlea, Twittera i Facebooka, optužujući ove društvene mreže za pomaganje u izvršenju terorističkog napada na jugu Kalifornije 2015. godine u kojem je 14 osoba izgubilo život.

Tužba je podnesena u ime porodica troje ubijenih u napadu na božićnoj zabavi, te se u njoj optužuju ova tri tehnološka giganta za dozvoljavanje tzv. Islamskoj državi da izgradi značajno prisustvo na internetu, navodi se u izvještajima lokalnih medija, prenosi Xinhua.

Porodice žrtava kažu da su internet sadržaji koji su objavljivani na platformama ovih kompanija pomagali u radikalizaciji terorista, javlja Los Angeles Times.

– Okrivljeni su godinama svjesno i nemarno dozvoljavali terorističkoj grupi ISIL da ima naloge na društvenim mrežama koje su oni koristili kao alat za širenje ekstremističke propagande, prikupljanje sredstava, te privlačenje novih pripadnika. Da nije bilo okrivljenih Twittera, Facebooka i Googlea (YouTube), eksplozivni razvoj ISIL-a tokom proteklih nekoliko godina u najstrašniju terorističku grupu na svijetu, ne bi bio moguć – navodi se u tužbi.

Čak i da počinioci “nikad nisu bili u direktnom kontaktu sa ISIL-om, korištenje društvenih medija od strane ISIL-a direktno je utjecalo na njihova djela na dan masakra u San Bernardinu”, navodi se.