Google Maps uvodi novine, posebno za korisnike iPhonea

Ništa nije konačno na Google mapama i bez obzira na to koliko novih funkcija ili poboljšanja dođe u aplikaciju, uvijek stižu nove. Još nekoliko nadogradnji je na putu, uključujući novi dizajn i ekskluzivne funkcije za one koji imaju Apple telefon.

Prva karakteristika koju treba primijetiti je ona koja je zapravo otkrivena prošle godine i dodaje još jednu Waze funkciju u liniju Google Maps. Sada, umjesto da vam samo kaže da određena ruta ima putarinu, Google Maps vam može reći koliko će te putarine koštati.

Koristeći informacije od provajdera putarine, te uzimajući u obzir dan i vrijeme kada ćete tamo stići, Google vam može reći sve ovo prije nego počnete navigirati. Kao i uvijek, Google će i dalje nuditi besplatnu alternativu kada bude dostupna, a aplikaciji možete reći da izbjegava putarine tako što ćete dodirnuti meni s tri tačke u gornjem desnom uglu i uključiti opciju “Izbjegni putarine”.

Cijene putarina će se ovog mjeseca uvesti na Android i iOS, počevši od SAD-a, Indije, Japana i Indonezije.

Dizajn Google mapa će se također promijeniti tokom naredne sedmice u “odabranim zemljama”. Jednostavno rečeno, Google će dodati niz dodatnih detalja na mape na svim platformama kako bi vožnju na nepoznatim mjestima učinio manje stresnom. A pod svim platformama Google podrazumijeva Android, iOS, Android Auto i Apple CarPlay.

Ovi detalji uključuju jednostavne stvari poput semafora i znakova zaustavljanja, kao i obrise zgrada i druga područja od interesa. Ključni gradovi će također dobiti više od toga, s mapama koje vam pokazuju oblik i širinu puta, sve sredine ili ostrva na putu i druge detalje koji će vam pomoći da shvatite šta dolazi i gdje vaš automobil treba da bude.

Konačno će korisnici iOS-a moći uživati ​​u gomili dodatnih stvari. Ovo uključuje mogućnost navigacije s Apple Watcha, plus direktnu integraciju sa Siri, Spotlight i aplikacijom Shortcuts.

Siri već radi s Google mapama, pod uvjetom da navedete da želite koristiti Google Maps umjesto Apple Maps. Specifičnosti poboljšanja nisu u potpunosti razjašnjene, ali dodavanjem prečica u miks, trebalo bi malo olakšati zajedničko korištenje Siri i Google mapa.

Dolazi i nekoliko promjena u widgetima, uključujući novi “Pinned Trip”. Taj naziv je prilično razumljiv sam po sebi, omogućavajući vam da vidite važne detalje o svim putovanjima koja ste prethodno zakačili na karticu “Idi” na početnom ekranu. Widget za pretraživanje Google Maps se također smanjuje, dajući vam više prostora za druge stvari.

Sva ova ažuriranja iOS-a su sada dostupna, stoga vodite računa o tome da svoju aplikaciju Google Maps održavate ažurnom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE