Portal 072info

Google povukao 145 zaraženih aplikacija, provjerite imate li ih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Google je prije nekoliko dana iz svoje trgovine uklonio gotovo 150 aplikacija koje su sadržavale zlonamjerne datoteke. Sedmicu dana prije toga, zaražene su aplikacije otkrili iz kompanije Palo Alto Networks, a riječ je malwareima koji su napadali računare sa sistemom Windows.

Prema izvještaju, radi se o tačno 145 aplikacija koje su korisnici instalirali sa Google Play Trgovine, a koje bi zarazile računare kad bi korisnici priključili svoje smartfone USB-om. Ni jedna od njih ne šteti samom Androidu pa su bez problema prošle Googleov Play Protect, alat za otkrivanje štetnih aplikacija, piše Gadgets Now.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neki od izvora iz kojih su se virusi proširili mogu biti računari razvojnih programera koja su sama bila zaražena, a potom su se virusi preko aplikacija proširili i na računare nedužnih korisnika. Palo Alto Networks ističe kako su isti programeri mogli postaviti i zaražene i ne zaražene aplikacije na platformu.

Riječ je o aplikacijama koje su na Google Play postavljene u oktobru i novembru prošle godine, što znači da su tamo provele više od šest mjeseci i mnoge imaju preko hiljadu skidanja i četiri zvjezdice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mnoge od zaraženih aplikacija mogu sadržavati više datoteka, različitih lokacija i imena koje nose viruse. Nali u većini slučajeva svaka nosi dva virusa”, napisali su iz Palo Alto Networksa u izvješću.

Neke ugrožene aplikacije su Learn to Draw Clothing, Modification Trail, Gymnastics Training Tutorial, Baby Room, MotorTraiL, Tattoo Name, Car garage, Japanese Garden, House Terrace, Skirt Design, Yoga Meditation, Shoe rack, Unique T-shirt, Mens Shoes, TV RuanG TaMu, Idea Glasses, Fashion Muslim, Bracelet, Clothing Drawing, Minimalist Kitchen, Nail Art, Ice cream stick, Roof, Children Clothes, Home Ceiling, PoLa BaJu, Living room, Bookshelf, Knitted Baby, Hair Paint, Wall Decoration, Painting Mahendi, Bodybuilder, Couple shirts, Unique Graffiti, Paper flower, Night gown, Wardrobe Ideas, Dining table, Gymnastics, Use Child, Window Design, Hijab StyLe, Wing Chun, Fencing Technique.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME