Screenshot 3 57


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Tehnološki gigant Google potpisao je jučer ugovor s direktorom i medijskim magnatom Rupertom Murdochom kojim se obavezao na plaćanje sadržaja koje plasiraju mediji pod Murdochovim vlasništvom.

News Corp jedan od najvećih svjetskih medijskih koncerna, a koji je u vlasništvu australsko-američkog magnata Murdocha, nakon potpisanog sporazuma obavijestio je javnost da će mediji unutar koncerna dijeliti svoje priče s Googleom u zamjenu za značajne iznose novca koje će Google isplaćivati News Corpu.

“Ovo je cilj naše kompanije već više od deset godina i zadovoljan sam što se uslovi trgovine mijenjaju, ne samo za News Corp, već i za svakog izdavača”, rekao je Robert Thomson, izvršni direktor News Corporationa.

Rupert Murdoch je već nekoliko godina javno pozivao Google i druge platforme da na ovaj način učestvuju u stvaranju mnogo kvalitetnijeg novinarstva. Pritisci su se pojačali krajem 2020. godine naročito u Australiji koja je postala prva zemlja koja je aktuelizirala ovo pitanje.

Upravo dogovor News Corpa i Googlea potpisan je nekoliko dana prije sjednice vlasti u Australiji na kojoj bi se zvanično trebalo ozvaničiti plaćanje sadržaja.
Zaštita medija

Australija na korak da prva u svijetu naplaćuje dijeljenje vijesti od Facebooka i Googlea

Osim u Australiji, Google je još prošle godine najavio kako bi mogao početi sa plaćanjem visokokvalitetnih medijskih sadržaja širom svijeta te je zbog toga pokrenut i novi projekat pod nazivom Google News Showcase.

Prema zvaničnim podacima, ugovor između News Corpa i Googlea potpisan je na tri godine, a u ugovoru je navedeno kako će obje kompanije sarađivati na izradi pretplatničke platforme, dijeliti prihod od oglašavanja i ulagati u videonovinarstvo na YouTubeu.

Murdochov News Corp je između ostalog vlasnik američkog lista The Wall Street Journal kao i Fox korporacije, britanskih medija The Sun i The Times te brojnih medija u Australiji koji se trenutno nalaze pod koncernom News Corp Australia.