Google zaključao mailove afganistanske vlade dok su talibani u potrazi za informacijama

Screenshot 4 12
Podijelite vijest

Google je privremeno zaključao određeni broj mail adresa službenika afganistanske vlade zbog pokušaja talibana da pristupe podacima i informacijama koje su u mailovima razmjenjivali bivši zvaničnici, prenosi Reuters.

Iz Googlea su u petak saopćili da “poduzima privremene mjere radi osiguranja relevantnih računa”, ali nisu priznali potpuno blokiranje računa.

“U konsultaciji sa stručnjacima, kontinuirano procjenjujemo situaciju u Afganistanu. Preduzimamo privremene mjere kako bismo osigurali ugrožene račune, jer informacije i dalje pristižu”, rekao je glasnogovornik Googlea u saopćenju.

Osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je za račune da su potpuno zaključani, jer bi se ti podaci mogli koristiti za lociranje bivših državnih službenika koje grupa navodno podriva.

Bivši vladin službenik rekao je za Reuters da su mu talibani krajem jula dali upute da sačuva podatke o ministarstvu u kojem je ranije radio na serverima kojima je grupa mogla pristupiti. Uposlenik vlade je rekao da se nije pridržavao pravila i da se od tada krije.

Javno dostupni zapisi pokazuju da je dvadesetak afganistanskih državnih tijela koristilo Googleove servere za rukovanje službenom e-poštom, uključujući ministarstva finansija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva.

Prema evidenciji, afganistanski ured predsjedničkog protokola također je koristio Google, kao i neka tijela lokalne uprave.

Vladine baze podataka i e-pošta mogli bi pružiti informacije o zaposlenima u bivšoj administraciji, bivšim ministrima, vladinim izvođačima, plemenskim saveznicima i stranim partnerima.

“To bi bilo pravo bogatstvo informacija”, rekao je Chad Anderson, istraživač sigurnosti pri internetskoj obavještajnoj firmi DomainTools koji je pomogao Reutersu da utvrdi koja ministarstva vode koju e-mail platformu.

“Čak i popis zaposlenih na Google Sheetu je veliki problem”, rekao je on, citirajući izvještaje o odmazdama nad vladinim radnicima.

Međutim, nije jasno koje korake preduzima softverska kompanija kako bi spriječila da podaci padnu u ruke talibana. Anderson je rekao da vrijedi paziti na pokušaj talibana da kontrolišu digitalnu infrastrukturu izgrađenu u SAD-u.

“Obavještajni podaci koji se prikupljaju iz te infrastrukture”, rekao je, “mogu biti mnogo vrjedniji za novu vladu od starih helikoptera”.


Podijelite vijest