Portal 072info

Google želi da lozinke postanu stvar prošlosti

google_logo

Google je upravo kupio startup koji bi mogao da promijeni način na koji se prjavljujemo na sajtove i tako zamijeni korištenje šifri.

Kompanija SlickLogin radi na razvoju sistema koji bi puštao jedinstven zvuk koji je nečujan za ljude. Aplikacija na telefonu korisnika bi potom primila taj zvuk i natrag poslala signal koji potvrđuje identitet korisnika koristeći GPS lokaciju, Wi-Fi, NFC i Bluetooth kao verifikaciju.

U praksi bi to značilo da je potrebno samo da kliknemo na dugme, približimo telefon kompjuteri i unijeli smo jedinstvenu šifru.

Proizvod nije još lansiran s obzirom da je kompanija osnovana u avgustu 2013. godine, ali je u septembru izjavila za sajt TechCrunch da sarađuje sa velikom „internacionalnom bankom“.

Sjedište kompanije nalazi se u Izraelu a u saopštenju povodom kupovine stoji da Google dijeli njihovo vjerovanje da bi prisutp trebalo da bude lak a ne frustrirajuć.

Ako sve bud eišlo po planu, Google bi uskoro mogao da za svoje usluge omogući korišTenje ove tehnologije, ali najvjerovatnije će u pitanju biti alternativan način prijave a ne glavni.

B92

 

Podijelite članak