Portal 072info

Google želi kupiti HTC

Poznato je da tajvanska kompanija HTC već duže vrijeme proizvodi kvalitetne telefone koji se uspješno nose sa svim flagshipovima drugih poznatih brandova. No sudeći prema najnovijim finansijskim izvještajima, poslovanje im malo posrće, pa stoga postaju ranjivi i izloženi “lovcima na akvizicije”, među kojima se nalazi i Google s kojim već dugo godina imaju vrlo uspješnu saradnju na Pixel telefonima.

Izvori iz Kine došli su do informacije da već neko vrijeme traju pregovori između Googlea i HTC-a oko otkupa HTC-ove mobilne divizije. HTC osim pametnih telefona izrađuje i uređaje za virtualnu stvarnost (HTC Vive) pa bi u tom slučaju HTC kao kompanija i dalje postojala, dok bi samo mobilni dio prešao u Googleovo vlasništvo. Slična situacija dogodila se svojevremeno s Nokijom, čiji je mobilni dio, zajedno sa Nokia i Lumia brendom, prešao u Microsoftovo vlasništvo, doduše na određeno vrijeme.

Google već ima iskustva s takvim akvizicijama – 2012. godine je od Motorole kupio mobilni odjel za 12.5 milijardi dolara, s namjernom da kupe patente koje je Motorola posjedovala u vezi mobilne tehnologije. Nakon što je rasformirala Motorolin odjel i zadržala patente, ostatke odjela prodala je Lenovu koji i dan danas izbacuje modele pod Moto brandom.

HTC također drži neke važne patente pa je moguće da je Google zapravo najviše zainteresiran za taj dio, no ne isključuje mogućnost da će HTC-ovi inženjeri raditi na nasljednicima Googleove Pixel linije pametnih telefona.

mobil.hr

Podijelite članak