Goran Brašnić: “Da je Bajević rekao uđi, ušao bih”

Untitled design 1 681x336 1

Fudbalska reprezentacija BiH jučer je poražena od Poljske u meču 4. kola Lige nacija. Nadali su se Zmajevi da će popraviti dojam u Wroclawu nakon neuspjeha u baražu, no rano isključenje Anela Ahmedhodžića utjecalo je na to da Poljaci na kraju slave s uvjerljivih 3:0.

Uoči same utakmice posebno je bio zanimljiv pogled na samu klupu reprezentacije BiH. Dušan Bajević je za susret protiv Poljske na klupu morao staviti trenera golmana, 47-godišnjeg Gorana Brašnića, a na taj potez je bio prinuđen nakon što je ostao samo na Ibrahimu Šehiću i Kenanu Piriću.

Svoju karijeru Brašnić je završio još 2010. godine i bilo mu je prilično neobično nakon toliko vremena sjediti na klupi, i to u jednoj takvoj utakmici, a o tome, kao i minulim utakmicama, govorio je za Sportske.ba.

“UEFA-ina pravila su bila jasna. Nakon što su nas napustili Burić i Begović, nismo imali vremena da reagujemo i zovemo novog golmana, pa je u razgovoru sa selektorom odlučeno da se ja vodim kao taj treći golman. Bilo je neobično nakon toliko godina ponovo obući dres reprezentacije. Trudio sam da se budem što veća podrška Šehiću i Piriću”, priča Brašnić.

Da su kojim slučajem ‘otpali’ Šehić i Pirić, da li bi Brašnić bio spreman da uskoči među stative?

“Haha, ne bih imao izbora. Nisam više mlad, nije mi moje tijelo kao nekada, ali da se desilo nešto ne daj Bože sa ostalim golmanima, stao bih na gol. Šta ću…”

I dok je Burić napustio okupljanje zbog toga što je bio pozitivan na koronavirus, interesovalo nas je šta je pravi razlog Begovićevog odlaska.

“Vidite, pred svaku utakmicu se rade testovi na koronavirus. Tako je bilo i pred Nizozemsku. Na kraju se pokazalo da Begović mora ponovo biti testiran, što je na kraju ubrzalo njegovu odluku da ode. Ima li nešto još u tome? I da ima, ne bih o tome govorio na ovaj način. Radio je dosad maksimalno profesionalno, kao svi ostali golmani, tako da nije uopšte bilo nekih problema. Nadam se da ovo nije njegov kraj i da će i dalje biti na raspolaganju reprezentaciji.”

Brašnić kaže da nam je nedostajalo sreće u ovim oktobarskim utakmicama.

“Dobro smo stajali u prvih 15-20 minuta, dobro je izgledalo, ali onda nas je poremetio taj crveni karton. Poslije smo bili prinuđeni da radimo određene izmjene, što su Poljaci znali iskoristiti i na kraju slaviti. Takav je fudbal. Teško mi je posebno što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo. Svi smo to žarko željeli, no nedostajalo je sportske sreće.”

Priliku da radi u A reprezentaciji dobio je nakon što je prethodno bio u mlađim selekcijama.

“Ponosan sam što sam dobio priliku da radim na ovom nivou. Za vrijeme igračke karijere sam branio za reprezentaciju, pa sam kao trener golmana u zadnjih deset godina radio u mlađim selekcijama. Ovo vidim kao svojevrsnu nagradu. Raditi u A reprezentaciji je veća dimenzija, a posebno je zadovoljstvo kada sarađujete sa jednim Dušanom Bajevićem koji iza sebe ima veliko iskustvo. O njemu nemam šta loše da kažem. Također, moram pohvaliti i golmane. Sa svima sam imao odličan odnos i rad, dali su sve od sebe”, istakao je Brašnić.

Sportske.ba

Prethodni članakSattler: EU će nastaviti da pruža podršku, potrebno ubrzati radove na Koridoru Vc
Sljedeći članakOmiljeni jesenji kaputi Džejle Ramović