Goran Čerkez: Svi epidemiološki parametri su u padu, ali oprez je i dalje potreban

goran cerkez 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svi epidemiološki parametri su u padu u Federaciji Bosne i Hercegovine te se očekuje nastavak stabilizacije epidemiološke situacije, rekao je predsjednik Federalnog kriznog štaba Goran Čerkez na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Informacije ove vrste su od početka pandemije bile u vrhu dnevnog reda svake sjednice Doma, ali je Čerkez danas predložio da ubuduće budu razmatrane tromjesečno s tim da zastupnicima mjesečno bude dostavljana i analiza cjelokupnog stanja.

Iako su parametri povoljniji, Čerkez je kazao da je oprez i dalje potreban pa u Štabu smatraju da nošenje zaštitne maske i fizičku distancu treba i dalje poštovati u ustanovama poput socijalnih, kaznenih i drugih u kojima se okuplja veći broj ljudi.

U Sloveniji se trenutno evidentira određeno povećanje broja novooboljelih od COVID-19, naveo je ovaj predstavnik Kriznog štaba u prilog tvrdnjama da oprez ne treba odbaciti i pored povoljnijeg stanja u FBiH.

Na koncu, zahvalio je Parlamentu i Federalnoj vladi, medijima i međunarodnim organizacijama zbog podrške Kriznom štabu u naporima protiv pandemije.