Portal 072info

Goraždani protiv promjene izgleda Ljetnog kina

Picture 074

Ljetno kino u Goraždu staro je više od 40 godina, to je mjesto namijenjeno za alternativnu scenu u tom bh. gradu. Na prostoru ljetnog kina održavaju se pop/rock svirke, izložbe, poetske večeri i drugo kulturno-zabavni programi.

Općina Goražde odlučila je taj prostor proširiti, a kako tvrde građani, njegovo proširenje podrazumijevalo bi rušenje kamenog zida i poda, te pločanje njegovog prostora.

Picture 068“Ljetno Kino je kultno mjesto grada Goražda. Generacije su provodile svoje slobodno vrijeme u Ljetnom kinu, svirajući, slušajući muziku, igrajući predstave – to je mjesto gdje su se desile prve ljubavi, prvi derneci, a danas se razmišlja da se unakazi jedno unikatno mjesto u lijepoj nam i divnoj BiH. Kino je staro. Kino ima 40 godina iza sebe. Ovo Kino je preživilo jedan monstrozni rat, ali upitno je da li će prezivjeti monstrozne mozgove onih koji nas vode! Kada je u gradu jedini zvuk bio pucanj i bombardovanje, iz Ljetnog kina se slala poruka MUZIKOM! i tada je služilo “svojoj svrsi”. Poslije rata je nekoliko puta obnavljano, da bi opet služilo “svojoj svrsi”, naravno bez podrške ikoga iz vlasti. U zadnjih pet godina u Ljetnom kinu se održalo vise od 30 koncerata koje su mladi organizovali na svoju ruku, opet da bi služilo “svojoj svrsi”. Održan je ELZA festival, prvi put 2012., kada je trajao 1 noć, drugi put 2013. kada je trajao 3 noći (dvije noći muzičkog programa i jednu noć filmskih projekcija (prvi put nakon 15 godina da se u KINU pusti FILM))i to sve, naravno, da bi služilo “svojoj svrsi”. Ove planiran ELZA festival, samo u još većem formatu! LJETNO KINO NAKON 15 GODINA SLUŽI SVOJOJ SVRSI, I SAD GA TREBA SRUŠITI! Hoćemo li imati ELZA fest i još mnoštvo drugih manifestacija ili ćemo se parkirati pa na kafu?!? Na nama je!”, stoji u saopćenju na Facebook stranici “Ljetno kino ili parking?” koja već ima preko 700 članova.

Picture 1073Nezadovoljni građani se ne slažu sa bilo kakvim intervencijama koje bi narušile autentični izgled ovog prostora i učinile da Ljetno kino više ne služi svojoj dosadašnjoj svrsi.

“Provjerene informacije koje su trenutno na raspolaganju su da: ruše dio Ljetnog kina tj. kućica koja predstavlja “leđa” ljetnog kina i dio amfiteatra. Taj prostor bi se trebao dati na raspolaganje omladinskim udruženjima tj. mladima, kako bi koristili prostor koji je idealan za svrhe muzičke vježbaone, fotogalerije ili bilo koju drugu vrstu iskorištavnja prostora, samo ne rušenje! Za sutra, 26. februar, planiran je koncert goraždanskih bendova kako bi pokazali, po ko zna koji put, da ljetno kino služi svojoj svrsi. Koncert počinje u 12:00h”, izjavio je Emir Omerhodžić.

Autor: Adis Pleh

Podijelite članak