Gori Balkan: Toplotni udar na bivšu Jugu!

Gori Balkan: Toplotni udar na bivšu Jugu!

0019007.48

U ambulantama u BiH ističu da je zavladao takozvani ljetni virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidraciju i vrtoglavice.

Talas velikih vrućina koji je prethodnih dana zahvatio većinu evropskih zemalja stigao je i u region, smijenivši visokim temperaturama s početka juna promjenljivo, kišovito, u planinskim predjelima čak i snježno vrijeme.
Meteorolozi tvrde da će i naredni dani biti tropski vreli, a ljekari upozoravaju na oprez koji podrazumijeva adekvatnu zaštitu od sunca posebno u najtoplijim dijelovima dana.

Hrvatska

Prvi dan sedmice u Zagrebu je zabilježen apsolutni datumski rekord od 33,8 stepeni Celzijusa i prema očekivanju stručnjaka do kraja sedmice temperature vazduha u Hrvatskoj će još malo rasti, pa ni novi temperaturni rekordi neće biti iznenađujući.

Porast temperature, i najniže i najviše dnevne, biće takav da će vrijednosti nadmašiti kritične – one nakon kojih se povećava opasnost od toplotnog talasa i na zdravlje.

To se posebno odnosi na period od utorka do petka i to najprije u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će najviša temperatura vazduha većinom biti iznad 33 stepena, a ni tokom noći se neće spuštati ispod 20. podeoka Celzijusove skale.

Bosna i Hercegovina

Prvi toplotni talas stigao je i u Bosnu i Hercegovinu.Ovih dana živa u termometru u BiH prešla je 35 stepeni, u Hercegovini se narednih dana očekuje i 38 stepeni Celzijusa, a klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović potvrdio je Dnevnom avazu da će i jul i avgust biti rekordne temperature.

U ambulantama ističu da je zavladao takozvani ljetni virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidriranje i vrtoglavice, pa su u posljednja dva dana u BiH intervencije povećane za oko 40 odsto.

Crna Gora

I Crna Gora će narednih dana biti na udaru toplog tropskog talasa koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine – dneve temperature će dostizati i do 38 stepeni.

Makedonija i Slovenija

Toplo će biti i u Makedoniji, dok će u Ljubljani biti nešto svježije, odnosno temperatura će se kretati u rasponu od 30. do 34. stepena Celzijusove skale.

Izvor: Kurir

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica