Screenshot 7 16
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Colonial Pipeline navodno je hakerima platio 5 miliona dolara u kriptovalutama. Joe Biden u četvrtak je rekao kako iza napada stoje hakeri koji žive u Rusiji, ali da ne vjeruju da je iza toga i ruska vlada

Gorivo je u nekim dijelovima SAD-a postalo kao novi toalet papir i brojne benzinske pumpe su presušile u panici građana, a u pozadini svega stoji ransomware napad na jednu od najvećih naftnih kompanija – Colonial Pipeline, prenosi PBS.

Kompanija je privremeno ove sedmice zaustavila rad, što je izazvalo paniku na društvenim mrežama da će nestati goriva i brojni su građani navalili na benzinske pumpe. To je dovelo do toga da u četvrtak oko 70 posto benzinskih pumpi u Sjevernoj Karolini nije imalo goriva, ali i oko polovice u Južnoj Karolini i Georgiji, prema podacima servisa GasBuddy.com.

Colonial Pipeline je još 7. maja otkrio da su bili žrtva ransomware napada, što ih je prisililo da privremeno zaustave svoj rad. Prema podacima FBI-ja, iza svega stoji skupina DarkSide, a naftna kompanija nastavila je rad u srijedu nakon što su, navodno, platili 5 miliona dolara koristeći kriptovalute.

– Ne vjerujemo da ruska vlada stoji iza ovog napada, ali imamo razloga vjerovati da napadači koji su izvršili ovaj napad žive u Rusiji – rekao je u četvrtak Joe Biden.

Jedan od problema u cijeloj priči je i to što goriva ima, ali je izazov u tome kako ga brzo dopremiti do postaja. Zbog nedostatka vozača na nacionalnom nivou jedna kompanija iz Teksasa vozače potiče s platom od 14.000 dolara sedmično.

Iako je Colonial u srijedu pokrenuo svoj rad, kompanija je rekla da bi trebalo nekoliko dana da se opskrbni lanac vrati u normalu. Gorivo kroz njihov naftovod putuje brzinom od 8 km/h i brojne pumpe žele do goriva iz istog izvora u isto vrijeme, piše PBS. Za korisnike u Karolinama, Georgiji i Virginiji moglo bi proći i do dvije sedmice da se stvari vrate u normalu.