“Gospodine sudija nisam namjerno ubio svoju ženu”

Željko Đekić (55), optužen za teško ubistvo bivše vanbračne partnerice u 11 mjesecu prošle godine na njenom radnom mjestu u jednoj splitskoj trgovini, rekao je da se događaja ne sjeća, ali da je kriv ako je u zatvoru i u sudnici.

“Gospodine sudija, nisam to napravio s namjerom”, rekao je Đekić, na što ga je sudija Dinko Mešin upozorio da ne iznosi odbranu, već da se očituje o krivnji te dodao da u hrvatskom rječniku ne postoji riječ “sudija”.

Đekić je optužen da je 30. 11.  prošle godine oko 14.53 sati, prema unaprijed stvorenoj nakani, u cilju da liši života bivšu vanbračnu partnericu, ušao u trgovački centar na Splitu 3 i počinio krivično djelo.

Prišao je 44-godišnjakinji s leđa i nožem, dužine oštrice od 18 centimetara, zadao joj ukupno 20 ubodno-reznih rana, od kojih su kobni bili ubodi u srce i plućne arterije.

Đekića se tereti da je bio svjestan da višestrukim ubadanjem nanosi teške bolove i patnje žrtvi te da je želio njenu smrt jer je prestao s ubadanjem tek nakon što su ga druge osobe zaustavile i nakon što mu je nož ispao iz ruke. Ženska osoba je nedugo poslije preminula u splitskom KBC-u.

Bivšu vanbračnu partnericu, kako stoji u optužnici, Đekić je ranije ponižavao, novčano iskorištavao, vrijeđao, svađao se s njom i prijetio da će je ubiti ako ga napusti. U više navrata je na nju nasrtao nožem, spočitavao joj da krade na radnom mjestu pa se zbog svega toga sa zajedničkim djetetom odselila kod roditelja.

Na sudu je o inkriminiranom događaju govorilo troje svjedoka, od kojih je jedan savladao Đekića u trgovini, dok su dvije svjedokinje bile kolegice pokojne žene. One su iskazivale kako je već određeno vrijeme Željko opsjedao svoju vanbračnu partnericu, dolazio je u trgovinu i tražio je, a i ona im je govorila kako joj je ranije prijetio da će ubiti sebe i sina.

“Jednom je ispričala i kako je spavao s nožem ispod jastuka, a da to što joj je govorio ne bi govorio ni psu”, kazala je kolegica s kojom je žrtva radila na dan zločina.

“Rekla mi je da nosi sestrine hlače jer joj ne dopušta doći po odjeću i da će prijeći preko toga ako je to cijena da je ostavi na miru”, izjavila je druga svjedokinja, pomoćnica voditelja te poslovnice u Splitu.

Naredno je ročište zakazano za 25.6., a Đekiću za ovo krivično djelo može biti izrečena zatvorska kazna i do 40 godina.

Crna-hronika