Gotovo je: Palermo od danas zvanično više ne postoji

Gotovo je: Palermo od danas zvanično više ne postoji

Nogometni klub Palermo od danas više zvanično ne postoji. Sud u Palermu odlučio je likvidirati klub zbog nagomilanih dugova, te je Palermo danas prestao postojati nakon 119 godina.

Palermo je osnovan 1900. godine, a simpatije javnosti stekao je stotinjak godina poslije kada je u svojim redovima imao Lucu Tonija, Edinsona Cavanija, Javiera Pastorea…

Pad je uslijedio 2013. godine kada je ispao u Seriju B, no odmah se vratio u elitni rang italijanskog nogometa zahvaljujući Paulu Dybali. Ipak, nakon njegovog odlaska u Juventus Palermo je ponovo igrao loše i ispao je u niži rang 2017. godine.

Na kraju prošle sezone Palermo je osvojio treće mjesto u Seriji B, ali je zbog lošeg finansijskog stanja izbačen u Seriju D.

Palermo je trebao ovu sezonu početi u četvrtom rangu italijanskog nogometa, no do toga nije došlo zbog nemogućnosti garantovanja finansijske stabilnosti, a posljednji ekser u kovčeg udaren je danas kada je klub i zvanično prestao postojati.

Navijači Palerma napravili su novi klub SSD Palermo kao što su to ranije učinili Fiorentina i Parma koji su se ugasili iz istih razloga. SSD Palermo će se takmčiti u Seriji D umjesto starog kluba.

Palermo je u bogatoj historiji osvojio pet puta Seriju B i četiri puta Seriju C, dok je tri puta igrao u finalu Kupa Italije, posljednji put u sezoni 2010/2011.

KLIX

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica