AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su tokom prošle godine zaplijenili više od hiljadu kilograma narkotika, saopćeno je tokom današnjeg predstavljanja izvještaja o radu u protekloj godini.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je rekao kako su postignuti najbolji rezultati od osnivanja i pohvalio pojedine jedinice za izuzetne rezultate.

Prvi čovjek Granične policije BiH istakao je odlično saradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske u domenu zajedničkih patrola duž granične crte, čime se lakše prevazilazi problem nedostatka kadra s obje strane.

U suradnji s Hrvatskom pričamo o svim našim problemima. Naglasit ću da se kolege iz Hrvatske nalaze u specifičnoj situaciji, jer su ušli u Evropsku uniju, a time imaju i određene obaveze i procedure. No, pokušavamo ih uvjeriti da državljani BiH u tom protoku osoba i roba doživljavaju što manje neugodnosti. Nažalost, nismo u potpunosti uspjeli u tome, jer se ljeti zna dogoditi da naši građani čekaju i po četiri sata da pređu granicu. Inzistiramo na tome da naše kolege shvate da se procedure mogu ubrzati i prilagoditi ih situaciji, kako bi protok bio brži. Ukoliko ne bude razumijevanja i mi ćemo maksimalno štititi našu granicu, koristeći iste kontrole i detaljne preglede, a to može povući određene konotacije. Želimo da imamo obostrano zadovoljstvo, a ne samo jednostrano“, naglasio je Galić.

Galić je još dodao da se nada da će se plate državnih policijskih službenika uskoro barem izjednačiti s platama kantonalnih i entitetskih policajaca. Smatra da je sramota da državni policajci imaju manja primanja od kantonalnih i entitetskih.

Slobodan Krstić, pomoćnik direktora Granične policije, kazao je da je u protekloj godini zabilježeno 46.285.120 prelazaka državne granice, od čega je bilo nešto više od 23,5 miliona ulazaka, a ostatak izlazaka.

U odnosu na 2015. godinu radi se o povećanju od 10,25 posto. Registrovana su 2.243 stranca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje od 7,77 posto. Evidentirano je 3.285 prelazaka ili pokušaja prelaska državne granice 1.451 osobe koje se nalaze u bazama potraga po raznim osnovama“, kaže Krstić, te dodaje da je u ilegalnom prelasku bh. granice otkriveno 218 osoba.

Također, Krstić navodi da je u 2016. godini evidentirano devet krivičnih djela krijumčarenja ljudima i jedno organizovanje grupe za izvršenje krivičnog djela trgovine ljudima i krijumčarenja migrantima. Za krivično djelo krijumčarenje ljudima osumnjičena je 21 osoba, a pet za organizovanje grupe. Kada je u pitanju podnošenje azila prema Krstićevim riječima nije zabilježeno povećanje, te je evidentirano svega 13 takvih slučajeva.

Semir Hašanbegović, načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije, istakao je da su tokom 2016. godine izvršene brojne značajne zapljene opojnih droga i akciznih roba.

U 2016. godini evidentirano je 66 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama. Nadležnim tužilaštvima podnesen je 61 izvještaj prema kojima su prijavljene 72 osobe. Najviše je oduzeto marihuane i otkriveno zasada iste biljke ukupne težine 1.038 kilograma. Najznačajnija zapljena marihuane zabilježena je u Trebinju, gdje je u tri slučaja oduzeto 409 kilograma. Zbog krivičnih djela krijumčarenje roba podnesen je 51 službeni izvještaj zbog sumnje da je počinjeno 57 krivičnih djela, prema kojima je prijavljeno 77 osoba. Procijenjena vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 1.178.947 KM, najviše je zaplijenjeno cigareta u vrijednosti od 366.000 KM“, veli Hašanbegović.

On je dodao i da je tokom 2016. godine oduzeta određena količina oružja i municije. Tako je oduzeto šest automatskih i pet pušaka, 14 pištolja i 27 komada hladnog oružja, te 3.741 komad municije različitog kalibra.

Iz Granične policije na kraju su naglasili da su tokom 2016. podnijeli 2.340 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i prekršajnih naloga, što je za 42,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu.