Portal 072info

GPBIH: Tokom vršenja dodatnih kontrola zabranjen ulazak u BiH za 19 stranih državljana

Pod pokroviteljstvom ”DCAF – Programa za graničnu sigurnost 2015” od 31.8.2015. do 9.9.2015. godine realizirana je koordinirana operativna akcija ”Hedera 2015” na aerodromima u Republici Austriji i u zemljama regije Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Republika Makedonija i Crna Gora).

Granična policija BiH bila je nosilac aktivnosti operacije u BiH, a provodili su je policijski službenici na Međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo. Uz to što je usmjerena na otkrivanje krivotvorenih i nevažećih dokumenata za prelazak državne granice, ciljevi operacije su razmjena informacija te izgradnja međusobnog povjerenja i saradnje policijskih tijela zemalja učesnica.

Operacija „Hedera 2015“ još jednom je potvrdila da su policijske agencije zemalja učesnica spremne sarađivati i poduzeti konkretne operativne rezultate. Policijski službenici Granične policije BiH tokom vršenja dodatnih graničnih kontrola na drugoj liniji provjera nisu dozvolili ulazak u BiH za 19 stranih državljana. Tokom operacije otkriveno je i sedam stranih državljana koji su boravili u našoj zemlji bez potrebnih odobrenja.

Podijelite članak