Grabar-Kitarović: BiH nije u potpunosti emancipirana

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednica Hrvatske, kazala je da u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angleom Merkel razgovarala i o stanju u BiH koja kako kaže “nije u potpunosti emancipirana”.

“To nije nikakva tajna, o tome se govori i u samoj BiH i u međunarodnoj zajednici. Kad imate visokog predstavnika međunarodne zajednice koji vam u konačnici donosi odluke ili prelama te odluke, očito je da zemlja nije u potpunosti emancipirana”, ocijenila je Grabar-Kitarović, dan nakon sastanka sa Angelom Merkel, pišu “Nezavisne“.

“Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi zemlja postala politički emancipirana, funkcionalna i u potpunosti politički neovisna, da se odluke donose isključivo u okvirima legalno i legitimno izabranih predstavnika svih triju naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba koji moraju biti jednakopravni na cijelom teritoriju BiH, ali naravno i ostali građani BiH”, ocijenila je Grabar – Kitarović.

Govoreći o mogućoj posjeti Srbiji rekla je da to želi i namjerava učiniti, ali da datum još nije određen.

“Ali ne želim otići u Srbiju da bi se to samo deklarativno ili protokolarno riješilo da sam posjetila Srbiju.

Želim da prije toga konkretno pripremimo neka pitanja pa ako se ona i ne budu riješila, da se napravi iskorak u njihovu rješavanju”, kazala je.

Upitana o rasporedu budućih putovanja, Grabar-Kitarović je rekla da želi posjetiti Vatikan, Austriju i Slovačku, sjedišta EU-a i NATO a u Briselu te baltičke zemlje jer namjerava ojačati okosnicu između Baltika i Jadrana.

Posjeta Njemačkoj u utorak bio je drugi inostrani put nove predsjednice koja je u kampanji često često govorila o važnosti odnosa s Njemačkom.

”Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na česte promjene poreza i birokratske zapreke na koje nailaze njemačke tvrtke u Hrvatskoj, rekla je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović”, dan nakon susreta s Merkel u Berlinu.

Grabar-Kitarović je rekla da je Merkel u razgovoru spomenula konkretne njemačke tvrtke koje nailaze na probleme u Hrvatskoj, ali nije željela otkriti koje rekavši da je to pitanje za premijera Zorana Milanovića.

“To je pitanje za predsjednika vlade i njihovu komunikaciju, međutim, spomenula je konkretne slučajeve s kojima se tvrtke u njemačkom vlasništvu (…) susreću u Hrvatskoj kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama”, izjavila je Grabar-Kitarović u intervjuu Media Servisu.

“I upravo je to što čujem od svih, od ljudi u Hrvatskoj i izvan nje da nam zamjeraju tu nepredvidljivost sustava”, dodala je predsjednica.

Po njenim riječima, loša ulagačka klima te spora i neefikasna javna uprava glavne su kočnice jačanju privredne saradnje s Njemačkom i drugim državama.

“Jednostavno, moramo se uozbiljiti i razmišljati ne samo o tome što će državna uprava raditi iz dana u dan nego kako će to raditi. Ona mora biti servis građanima, servis ulagačima i razmišljati na način kako oni razmišljaju te u tom prostoru njihovog razmišljanja, potreba i želja, stvarati planove za iduće razdoblje”, izjavila je Grabar-Kitarović.