Portal 072info

Grad bosanskih kraljeva nije izgledao ljepše (VIDEO)

Stari grad sa tvrđavom Vranduk nalazi se blizu 10 km nizvodno od centra Zenice, na lijevoj strani doline rijeke Bosne. Njegovo ime izvedeno je od riječi branduk (braniti).

Tvrđava Vranduk podignuta je krajem 14. stoljeća. Bila je banski, a zatim i kraljevski grad. Ime Vranduk prvi put spominje se 1410. godine. U okolici Vranduka razvio se sistem odbrambenih objekata i unutar tih zidina manje naselje sotto Vranduch.

U njemu su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje. Brat kralja Tomaša, Radivoj, u dokumentima se spominje kao ”knez od Vranduka”. Veće trgovačko–obrtničko naselje izvan bedema je nastalo u selu Varošišću, blizu 2,5 km udaljeno od utvrđenja u Vranduku.

Osmanlije su zauzeli Vranduk 1463. godine.

U svom pohodu na Bosnu 1697. godine, Eugen Savojski je, uočivši težinu osvajanja grada, zaobišao Vranduk. Početkom 18. stoljeća utemeljena je Vrandučka kapetanija.

U 18. i početkom 19. stoljeća grad je služio kao zatvor za političke krivce. Austrijske trupe su 1878. godine zauzele grad i u njemu držale posadu do 1890. godine kada je napušten.

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box