Portal 072info

Grad Sarajevo nakon 25 godina od rata konačno oslobođen od mina

mine bih arhiva SE
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sarajevskim općinama Stari Grad i Novi Grad završen je proces deminiranja u okviru projekta Sarajevo grad bez mina kojeg finansiraju Sjedinjene Američke Države (SAD).

Završetkom procesa deminiranja u ovim sarajevskim općinama, glavni grad Bosne i Hercegovine (BiH) je 3. novembra konačno je očišćen od mina zaostalih iz prethodnog rata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Ova postignuća učinila su grad potpuno slobodnim od utjecaja mina, a time i značajno sigurnijim za sve njegove stanovnike i posjetioce. Istovremeno stvoreni su preduvjeti daljnjeg ekonomskog razvoja, razvoja poljoprivrede i novih infrastrukturnih projekata”,  navodi u saopćenju humanitarne organizacija Enhancing Human Security (ITF).

Cilj projekta bio je očistiti preko šest miliona kvadratnih metara minski sumnjivih površina u gradu, a nakon ovoga se nastavlja s aktivnostima deminiranja susjednih sarajevskih općina Vogošće i Istočnog Starog Grada, koje čine dio šireg gradskog područja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je saopćeno iz ITF, koji u partnerstvu sa Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) i Marshall Legacy Institute (MLI) vodi ovaj projekat, u proteklih nešto više od godinu dana pronađeno je i uništeno 279 mina i drugih eksplozivnih naprava.

“Ovako velike ciljeve ne bi bilo moguće postići bez finansijske podrške Sjedinjenih Američkih Država, kao i pomoći i podrške lokalnih vlasti, posebno BHMAC-a, načelnika pojedinih općina i gradonačelnika Grada Sarajeva”, navodi se u saopćenju organizacije ITF Enhancing Human Security.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oružane snage BiH i Federalna uprava civilne zaštite također aktivno podržavaju implementaciju ovog projekta.

Od 1996. godine SAD su osigurale više od 117 miliona američkih dolara u programima uništavanja konvencionalnog oružja u Bosni i Hercegovini, uključujući deminiranje i uništavanje konvencionalnog naoružanja i municije.

“Sjedinjene Američke Države su predane poboljšanju sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz američki program humanitarnog deminiranja, finansirajući partnere u projektima vraćanju zemljišta u produktivnu upotrebu”, piše u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do danas su SAD finansirale deminiranje više od 35,7 miliona kvadratnih metara zemljišta koje je predato na upotrebu lokalnom stanovništvu u BiH, prenosi Slobodna Evropa.

Iako je rat u BiH završen prije skoro četvrtine stoljeća, preko 2,1 posto teritorije i dalje je zagađeno minama.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME