Grad u BiH koji ima 191.000 birača, a 185.000 stanovnika

izbori 16

U praskozorje izbora, birački spiskovi pod lupom. Zemlja ima birača skoro koliko i stanovnika, a za glasanje poštom prijavilo se 50.000 građana više nego za prethodne izbore. U nekim gradovima kampanja kao da je počela, a Transparency International zbog svega je Centralnoj izbornoj komisiji već podnio prijave.

Putevi, rasvjeta, vodovod, kanalizacija, mostovi… Sve to otvara aktuelni gradonačelnik, ali i kandidat SNSD-a na narednim izborima.

“Gradnja mostova je jedna od sjajnih ljudskih misija. Povezivati ljude i obale oduvijek je predstavljalo fantastičan poduhvat”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

U Gradu Banjaluci četiri mosta za pet godina predstavlja jednu od istorijskih činjenica.

No, ne i za političkog oponenta Igora Radojičića. PDP-ov Draško Stanivuković kritikuje vlast, obilazi obespravljene građane, nedovršene projekte…

“Danas gradska vlast daje dozvolu da se baš na ovom mjestu napravi 15-spratnica, Cinema Tower, kako oni zovu. Betonizacija i dehumanizacija našeg grada se nastavlja”, rekao je Draško Stanivuković, kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke.

Oglašavanje, promocija, plaćeni marketing nisu dozvoljeni mimo kampanje, koja počinje 30 dana pred izbore.

U TI upozoravaju da imamo preuranjenu kampanju. Zbog svega su CIK-u podnijeli prijave.

“Vidjeli smo bilboarde širom BIH: SNSD, HDZ, SDS, DF, Socijaldemokrate i SDA. U isto vrijeme TI posebnu pažnju obraća i na aktivnosti javnih funkcionera i institucija radi praćenja zloupotreba u izbornoj kampanji”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

Izborna kampanja koja nije počela, ali koja je već zadala muke mnogima. Pred izbornim komisijama veliki je posao. U Gradskoj banjalučkoj predsjednica Nada Batinar sa svojih sedam saradnika, koordiniše stanje na terenu.

U uslovima COVID-19 izazovi su veliki.

“Imamo preskočene neke značajne činjenice kao što je npr. obuka predsjednika i članova biračkih odbora u ovim okolnostiima. Imamo činjenicu, svi to nekoliko puta dnevno u uhu imamo – NE više od 50 osoba na jednom mjestu”, pojasnila je Nada Batinar, predsjednica GIK Banjaluka.

U uhu je i dalje stari podatak da Banjaluka ima 191.000 birača, a 185.000 stanovnika.

Birača je više nego stanovnika, jer nisu svi popisani, jer je staro stanovništvo, jer je jednostavno toliko izdato ličnih karti, pasoša, vozačkih dozvola.

“Svjedoci smo da mnogo naših sugrađana rade u inostranstvu. Upoređivati popis i bračko tijelo, ne mogu reći da je nemoguće, naravno da je moguće. Ali ti podaci, svi građani nisu popisani, ni koji žive u Banjaluci, kada je bilo vrijeme popisa”, dodala je Batinar.

A u vrijeme popisa u BiH zabilježeno je nešo više od 3 miliona i 500 građana. Birača sa pravom glasa, prema nepotvrđenom biračkom spisku tek je nešto manje.

N1