Grad u Japanu u pripravnosti zbog mačke, građani se mole da joj se ne približavaju

Grad u Japanu u pripravnosti zbog mačke, građani se mole da joj se ne približavaju

Fukuyami, grad u Japanu, je u stanju pripravnosti zbog mačke koja je upala u rezervoar opasnih hemikalija prije nego što je nestala u noći.

Zvaničnici u Fukuyami rekli su da su pojačali patrole i upozorili stanovnike da se ne približavaju životinji, koja je posljednji put viđena na sigurnosnim snimcima kako napušta fabriku oplata u nedjelju.

Trag otisaka šapa koji je radnik otkrio u ponedjeljak doveo je do tri metra duboke bačve sa heksavalentnim hromom, hemikalije koja izaziva rak i koja može izazvati osip i upalu ako se dodirne ili udiše, rekli su zvaničnici.

Pretresi u komšiluku još nisu pronašli mačku, a ostaje nejasno da li je životinja živa, rekao je zvaničnik gradske vijećnice Fukuyame.

Akihiro Kobayashi, direktor tvornice Nomura Mekki Fukuyama, rekao je da je čaršav koji je prekrivao hemijsku bačvu pronađen djelomično pocijepan kada su se zaposleni vratili na posao nakon vikenda. Radnici su od tada u potrazi za mačkom, rekao je.

Zaposleni u fabrici obično nose zaštitnu odjeću i među osobljem nisu prijavljeni nikakvi zdravstveni problemi, dodao je Kobayashi.

Heksavalentni hrom ili hrom-6 je možda najpoznatiji kao kancerogena hemikalija prikazana u filmu “Erin Brockovich” iz 2000. godine, sa Julijom Roberts u glavnoj ulozi.

Dramatizacija, zasnovana na stvarnom pravnom slučaju, fokusira se na borbu titularnog aktiviste protiv komunalne kompanije optužene da zagađuje vodu u ruralnoj kalifornijskoj zajednici, uzrokujući povećan nivo raka i smrt među njenim stanovnicima.

Supstanca je “štetna za oči, kožu i respiratorni sistem”, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Radnici mogu biti oštećeni zbog izlaganja heksavalentnom hromu”, piše CDC na svojoj web stranici i dodaje da nivo izloženosti “ovisi o dozi, trajanju i radu koji se obavlja.”

Stručnjaci sumnjaju da bi mačka mogla dugo preživjeti nakon kontakta sa supstancom.

“Čak i ako bi krzno zaštitilo kožu od momentalnog dobijanja velikih opekotina, mačke čiste svoje krzno ližući ga, premještajući korozivni rastvor u usta”, rekla je Linda Schenk, istraživačica specijalizirana za procjenu hemijskog rizika na Institutu Karolinska u Švedskoj.

Ipak, dodala je kako pretpostavlja da je mačka nažalost mrtva ili će uskoro umrijeti od hemijskih opekotina.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica