Grad Visoko će u srijedu biti domaćin obilježavanja godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH

visoko
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Savez ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona počeo je program obilježavanja 29. godišnjice Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je formiran 1. decembra 1992. godine, a centralna manifestacija na taj dan bit će održana u Visokom.

Obilježavanje je počelo već u petak, 26. novembra, obilaskom pripadnika boračke populacije Visokom te Spomen obilježja heroja “Tufo Buze”, po kojem se zove i visočka kasarna Oružanih snaga BiH.

Polaganje cvijeća

Tog je dana u svim džamijama Zeničkog i Sarajevskog muftiluka proučen tevhid u znak sjećanja na sve šehide, poginule borce, umrle pripadnike RVI i umrle pripadnike 3. korpusa ARBiH.

– Danas će naša delegacija, u kojoj će biti i predstavnici Grada Visoko, u 12 sati obići mezare prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i komandanta ARBiH Rasima Delića – najavio je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Saveza RVI ZDK Jusuf Rakman.

Sutra će, najavio je Rakman, u svim gradovima i općinama ZDK-a biti organizovano polaganje cvijeća na centralna spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u tim sredinama.

Na ratni put te jedinice ARBiH podsjetio je major i pomoćnik komandanta 3. korpusa za moral i informativne djelatnosti prof. dr. Faik Uzunović, koji je napomenuo kako je iz tog korpusa nastao i 7. korpus ARBiH, sa sjedištem u Travniku.

– Treći korpus je pri formiranju pokrio teritorij Okruga Zenica, tadašnje RBiH. U njega je bilo ušlo 19 brigada, od čega pet motorizovanih i 14 brdskih te 19 općinskih štabova teritorijalne odbrane i Okružni štab Zenica…- podsjetio je Uzunović.

Mnogobrojna priznanja

Napomenuo je kako je 277 pripadnika tog korpusa, kojim su komandovali Enver Hasanović, rahmetli Mehmed Alagić i Sakib Mahmuljin, nagrađeno najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”. Još 41 pripadnik MUP-a RBiH dobitnik “Zlatne policijske značke” je iz općina i gradova ZDK-a.

– Poručio bih vlastima u BiH da više vode računa o borcima, jer ima više naših boraca, ne samo pripadnika 3. korpusa, koji žive na granici egzistencije. Mi smo ovdje zahvaljujući našim herojima – poručio je predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK i predsjednik Temeljnih boračkih organizacija ZDK Nazim Bećirović.

Osim SRVIZDK-a, doprinos organizaciji dat će i druge boračke organizacije, zatim Vlada ZDK, Grad Visoko… Centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice te jedinice počinje 1. decembra u 10 sati, posjetom Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Grada Visoko te postrojavanjem počasnog voda iz sastava jedinica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH.