Portal 072info

Grad Zenica nastavlja sufinansirati ustanove kulture

Gradsko vijeće Zenice je, s 15 glasova ZA, šest protiv i sedam suzdržanih, odbilo prijedlog prijedlog zaključka da Grad Zenica prestane s finansiranjem ustanova kulture na nivou Bosne i Hercegovine, među kojima su Zemaljski muzej, Historijski muzej, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica.

U diskusijama o ovom prijedlogu istaknuto je da Zenica ima isto tako velikih problema oko finansiranja svojih kulturnih i sportskih institucija, da je “i zeničko Pozorište zaštićeno plastičnim folijama, da prokišnjava, a da u zeničke institucije kulture nije uložena ni marka s državnog nivoa”.

Tako su vijećnici SDPBiH bili suzdržani po ovom pitanju danas i istakli da “dok finansiramo druge kulturne institucije, naše propadaju”.

Ipak preovladalo je mišljenje gradskih vijećnika da “ukinuti ovako nešto bilo bi isto kao ukinuti finansiranje gradske kuhinje i da se ne može podržati skidanje i stavljanje van snage memoranduma o sufinansiranju“.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box