Grad Zenica uspješno učestvuje u regionalnom projektu “Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave”

Delegacija Grada Zenica učestvuje na Konferenciji o rezultatima projekta “Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave” koja se od 28. do 30. novembra održava u Beogradu. Zenica je jedan od 12 gradova iz BiH, Srbije i Kosova koji uz partnerstvo bratskih gradova iz Njemačke, realizuje projekte čiji je cilj provođenje “Agende 2030” u Jugoistočnoj Europi.

Kroz razmjenu znanja i iskustava iz projekata realizovanih u protekle dvije godine, učesnici Konferencije složili su se, kako ostvarenje 17 ciljeva održivog razvoja (Svijet bez siromaštva, Kvalitetno obrazovanje, Zdravlje i blagostanje, Rodna ravnopravnost, Očuvanje života na zemlji, Odgovorna potrošnja i proizvodnja, Očuvanje vodenog svijeta…), nema alternativu.

Održivi razvoj podrazumijeva izradu modela koji na kvalitetan način zadovoljavaju društveno-ekonomske potrebe i interese građana, a istovremeno uklanjaju ili značajno smanjuju uticaje koji prijete ili štete životnoj sredini i prirodnim resursima. Dugoročni koncept održivog razvoja podrazumijeva stalni ekonomski rast koji osim ekonomske efikasnosti, tehnološkog napretka, savremenih tehnologija, inovativnosti cijelog društva i društveno odgovornog poslovanja, obezbjeđuje smanjenje siromaštva, dugoročno bolje korištenje resursa, unaprijeđenje zdravstvenih uslova i kvaliteta života i smanjenje zagađenja na nivo koji mogu da izdrže činioci životne sredine, spriječevanje novih zagađenja i očuvanje biodiverziteta. Osim toga jedan od najvažnijih ciljeva održivog razvoja je otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti, kao i smanjenje rodne i društvene nejednakosti marginaliziranih  grupa, podsticanje zapošljavanja mladih i osoba sa invaliditetom, kao i drugih rizičnih grupa.

U ovom jedinstvenom projektu Grad Zenica u saradnji sa bratskim Gelsenkirchenom realizovao je projekat interkomunalne saradnje „Solarni most Gelsenkirchen – Zenica“. Sporazum o podršci projektu potpisali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i gradonačelnica Gelsenkirchena Martina Rudowitz. Solarni moduli sa autobuske stanice u Gelsenkirchenu dopremljeni su i bit će u funkciji napajanja energijom izviđačkog centra na Boračkom jezeru.

„Zahvaljujemo se gradskim upravama Zenice i Gelsenkirchena koje su našu organizaciju prepoznale kao ekološki osvještenu i uključili nas u realizaciju i implementaciju projekta „aGEnda 21“ čime su nam omogućili da naš centar na Boračkom jezeru bude među prvim centrima za mlade sa izvorima obnovljive energije. Raduje nas što se za ovaj projekat vežu nove ideje koje bi trebale biti nastavak stvaranja boljih uslova za zeničke izviđače i uopšte mlade našeg grada“, kaže Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenica.

Dva grada će i u narednom periodu nastaviti saradnju koja će iduće godine navršiti 50 godina prijateljstva. Tokom razgovora o budućim projektima izražena je obostrana želja da se zajednički radi na projektima iz oblasti obnovljive energije, kao što su npr. „Pametni parkovi“ sa solarnim klupama i tehnologijom, ekologije i sporta, gdje će prioritet biti uključivanje djece i omladine.
Konferenciju su organizovali Servisna služba za jedinice lokalne samouprave jednog svijeta SKEW, Agencija„Engagement Global“ koja radi pod nadzorom Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke.