Građani 15. novembra mogu sankcionisati one koji ne poštuju mjere

SA BIDEN TRUMP PKG BOB 1 20201022 162320168 00 00 00 00 Still012

Bez obzira na povećan broj oboljelih, još uvijek nisu potpuno zabranjena predizborna okupljanja. Ono što je preporuka Federalnog kriznog štaba je da do 50 osoba može boraviti u zatvorenom. U Kantonu Sarajevo, a od danas i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, taj broj je smanjen na maksimalno 30. U Republici Srpskoj do 30 osoba je dozvoljeno u objektima, na privatnim okupljanjima: svadbama i sahranama najviše 10 osoba. Političkim strankama i subjektima se zbog aktuelne situacije preporučuje da koriste alternativni načini kampanje…

U odnosu na parcijalni “lockdown” ili zaključavanje, promjene oblika nastave, prije bilo koje druge mjere u BiH bi trebali biti zabranjeni predizborni skupovi političkih stranaka, jer do novih žarišta ne dolazi, kao što kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, u nekom “kolektivu odnosno u školi, uglavnom se dešava vezano za okupljanja koja se dešavaju u slobodno vrijeme”.

Anketa:

“Pogotovo ovi politički skupovi. To je za sav normalan svjet neprihvatljivo”.

“Mogu i bez maski i bez svega, a djeca ne mogu da idu u školu, samo prave probleme”.

Za građane bi alternativni načini izborne kampanje bili mnogo manje štetni od bilo koje druge mjere.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je izdao preporuku političkim partijama i kandidatima koji učestvuju u izborima da kampanje održavaju bez fizičkih okupljanja.

“Znači koristiti sve druge moguće kanale komunikacije jer faktor koji podrazumijeva okupljanje ljuid jeste jedna epidemiološka opasnost”, ističe Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdrvastvo FBiH.

Nadzor i kažnjavanje onih koji krše mjere u nadležnosti su ministarstva unutrašnjih poslova, kao i inspekcijskih organa.

“Ni mi nećemo bježati od odgovornosti upravo kada su ove stvari u pitanju i na dispoziciji smo kolegama iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i u kontekstu kontrole ovih političkih subjekata koji se na najneodgovorniji način ponašaju”, kaže Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kada je riječ o predizbornim skupovima bez poštivanja mjera za vrijeme eksponencijalnog rasta broja zaraženih kandidate i stranke mogu sankcionirati i sami građani 15. novembra jer…

“Svaka politička stranka koja krši ili pokazuje nedosljednost u sprovođenju mjera pokazuje ono što možemo očekivati od njih nakon izbora”, zaključuje Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

A građani imaju namjeru izaći na izbore, međutim jedno značajno pogoršanje moglo bi da kompromitira i cijeli taj proces.

U FBiH je trenutno hospitalizirano 312 pacijenata sa Covid-19 oboljenjenjem, od kojih je 22 na respiratoru. Projekcije u RS-u su, prema resornom ministru Šeraniću, da će sedam do osam posto osoba biti hospitalizirano, a da će sutra biti 1.800 novih pozitivnih, ako se ovakav trend nastavi – što bi podrazumijevalo još 150 bolesnika u bolnicama od čega 13 na respiratorima.

N1

Prethodni članakJeste li primijetili nove opcije u Facebook Messengeru? (VIDEO)
Sljedeći članakNakon koliko dana od zaraze koronavirusom se pojavljuju simptomi?