Portal 072info

Građani BiH u bankama drže čak 8 milijardi maraka

75-mlrd-km-nepovratno-je-izgubljenog-novca-bih-slika-578456

Jučer je tradicionalno obilježen 31. oktobar Svjetski dan štednje. Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka dostigli su cifru od 8 milijardi maraka, što je najveći zabilježeni iznos štednje do sada. Dok ekonomska aktivnost pada, štednja građana raste.

Većina Bosanaca i Hercegovaca mogu, tvrde, štedjeti samo kusur. Bankari iznose podatak da građani BiH u bankama drže čak 8 milijardi maraka, što je najveći iznos koji je dosad zabilježen. Određena nesigurnost radnog mjesta jedan je od razloga da građani štede, kaže Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banka BiH.

U odnosu na prethodnu godinu, štednja je veća za 6%. Međutim, ne znači to bolji život za većinu u BiH.

“Siromaštvo se uduplalo, sa nekih 16 posto na 28 posto ukupne populacvije. Mi nemamo tačne pokazatelje koji govore o distribuciji tih depozita – koliki procenat stanovništva uspijeva da štedi. Ono što je realno jeste da do nekih 5 posto uspijeva da štedi dok su ostali u nekim zaduženjima”, kaže ekonomski analitičar Goran Nedić.

Povrat stare devizne štednje je, pak, posebna priča. Najbolje to znaju štediše Ljubljanske i Invest banke, a njih je 120.000. Došli su do Strazbura.

“Oko 300 miliona su potraživanja od Ljubljanske banke i 120 miliona od dvije banke u Beogradu. Očekujemo da će biti presuđeno da Srbija i Slovenija moraju vratiti tu štednju”, kaže kaže Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Rijetki su, ipak, dobili nazad novac koji su štedjeli kod ovih banaka za stare dane. Danas, Agencija za osiguranje depozita garantuje štednju do 35 hiljada maraka. Sve preko toga, smatra se investicijom, odnosno rizikom u koji ulazi štediša.

federalna.ba

Podijelite članak