Portal 072info

Građani BiH će na semaforima moći uraditi update Facebook statusa (VIDEO)

Zabava na semaforima u razvijenim zemljama nije nikakva novost. Njemačka odavno građanima nudi igrice kako bi se zabavili dok čekaju zeleno svjetlo.

Kako saznaje Muški Portal, BiH će uskoro, u cilju povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju, svojim građanima ponuditi mogućnost updatea Facebook statusa na pješakim prelazima širom zemlje.

Namjera nadležnih je, kako nam je pojašnjeno, da se građani što više odlučuju za prelazak ulice preko pješačkog prelaza umjesto tamo gdje to nije dozvoljeno.

Svjedoci smo velikog broja saobraćajnih nesreća u kojima stradaju pješaci zbog nepropisnog prelaženja ulice. Naša namjera je da djelujemo preventivno, a ne represivno. Naime, pokazalo se da plaćanje kazni zbog prolaska pješaka kroz crveno na semaforu ili izvan pješakog prelaza ne daje gotovo nikakve efekte. Zbog toga smo odlučili ponuditi im mogućnost updatea Facebook statusa na jednom semaforu, a njegovu potvrdu na drugom semaforu kako bi mogli prelaziti ulicu na tačno propisanom mjestu, odnosno između dva semafora. Sistem funkcionira tako što će građani upisati Facebook status na touchscreen displeju koji će biti postavljen na jedan semafor, nakon čega se pali zeleno svjetlo. Kako bismo bili sigurni da neće odlutati preko ulice već da će krenuti isključivo preko pješačkog, morat će doći do drugog semafora na kojem će biti postavljen displej za potvrdu statusa. U protivnom, status neće biti objavljen na Facebooku, pojasnio je za muskiportal.com koordinator projekta Šaban Adžović dodajući kako su aplikacije u finalnoj fazi testiranja te da bi njihovo korištenje bilo moguće već u prvom kvartalu naredne godine.

Dodao je kako su programeri već na putu razvoja aplikacije za društvenu mrežu Twitter tako da će nedugo nakon toga, građanima biti omogućena i ovaj način kreativne komunikacije.

U međuvremenu, pogledajte i video kako to izgleda u Njemačkoj.

Tuzlanski.ba

Podijelite članak