Portal 072info

Građani BiH će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

pasos bih odlazak u svijet1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Do zaključenja ovog teksta nije zvanično saopštena odluka, mada je nekoliko dobro upućenih evropskih medija izvijestila da je ova lista konačna i da predstavlja kompromisno rješenje zemalja članica EU.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako saznaju Nezavisne, s obzirom na to da je u našoj javnosti ostala nedoumica na koji način će kretanje građana BiH biti regulisano preko Hrvatske, saznaje se da će hrvatska vlada u potpunosti ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje naših građana čim ova odluka stupi na snagu.

Euronews, međutim, ističe da još nije sigurno da će se odluka moći početi primjenjivati na vrijeme, odnosno da li će važiti od 1. jula ili će doći do manjeg zakašnjenja.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Izvor iz hrvatske diplomatije je Nezavisnim rekao da odluka još zvanično nije donesena, ali da se očekuje skoro ukidanje odluke Vlade Hrvatske o 14-dnevnom karantinu.

Osim BiH, na zelenoj listi su sve zemlje u našem regionu, odnosno Srbija, Crna Gora, Albanija i samoproglašeno Kosovo. Takođe, tu su još i Vatikan, Monako, Andora, Ukrajina, Turska, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat. Crveno svjetlo dobile su SAD, Brazil, Katar i Rusija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Građanima zemalja koje nisu imenovane u ovom spisku nije eksplicitno zabranjem ulazak u EU, odnosno nalaze se na sivoj listi. Tu su, među ostalim, preostale zemlje južne i centralne Amerike, ostatak Afrike i zemlje Bliskog istoka.

Euronews javlja da je rasprava bila žustra i da evropski lideri pokušavaju pronaći najbolje rješenje.

“Lista je već izazvala brojne kontroverze jer je otkriveno da državljanima SAD, koje su sa 2,4 miliona slučajeva najteže pogođene pandemijom kovid virusa, nije omogućeno putovanje u EU”, javlja Euronews.

Reporter ovog medija podsjeća da je odluka trebalo da bude donesena u četvrtak, ali da se lideri nisu uspjeli dogovoriti.

Evropski zvaničnik je Euronewsu, kako je saopšteno, rekao da je odluka zapela na tome kome treba zabraniti ulazak u EU, a pretpostavlja se da se misli na SAD, pošto je to bila velika tema i u američkim medijima.

Mnogi američki mediji spekulišu da je u pitanju “slatka osveta” EU prema Donaldu Trampu, američkom predsjedniku, koji se negativno izjašnjavao prema EU, te ističu da je povećan broj slučajeva kovida u Americi samo iskorišten kao dobar povod.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU

BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, samoproglašeno Kosovo, Vatikan, Monako, Andora, Ukrajina, Turska, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Podijelite članak
  • 44
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatska uvodi dodatne mjere: “Trenutne nisu dale rezultate”

072info.com

U Hrvatskoj čak 2.242 novozaraženih koronavirusom, preminulo 16 osoba

072info.com

Novi crni rekord u Hrvatskoj, 1.867 novih slučajeva zaraze

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6