Građani BiH definitivno putuju u Hrvatsku s pasošem, a evo gdje sve mogu preći granicu

 

hrvatski-granicari-1

Vijeće ministara BiH, na današnjoj 53. sjednici jednoglasno je usvojilo Izvještaj o obavljenim pregovorima za zaključivanje Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog ugovora. 

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

U skladu sa ugovorom, na zajedničkoj državnoj granici između BiH i RH određeni su sljedeći granični prijelazi: za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje, sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajednicke državne granice: Stara Gradiška – Gradiška i Nova Sela – Bijača. 

Granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koje u skladu sa zakonodavstvima ugovornih strana, podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice, a to su: Županja – Orašje, Ličko Petrovo Selo – Izačić, Vinjani Donji – Gorica i Gornji Brgat – Ivanica.

Ugovorom su određeni i granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba, i to za cestovni promet, za željeznički promet, kao i stalni granični prijelazi za pogranični promet.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Izvještaj o obavljenim pregovorima za zaključivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o pograničnom prometu i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog sporazuma.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Ovim se sporazumom uspostavlja pogranicni režim, odnosno sistem pravila kojima se uređuje pogranični promet u pograničnom području između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Stanovnici pograničnog područja smiju, sukladno pravilima pograničnog režima, te ako ne postoji zabrana ili ograničenje predviđeno zakonodavstvom stranaka sporazuma, prelaziti zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da: predoče pograničnu propusnicu; nisu osobe koje se smatraju prijetnjom za javni poredak, unutarnju sigurnost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Republike Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine i bilo koje države članice Evropske unije, da protiv njih nije izdano upozorenje u bazama podataka stranaka sporazuma za odbijanje njihova ulaska zbog prije naznačenih razloga ili da protiv njih nije izdano upozorenje u šengenskom informacijskom sustavu za odbijanje njihova ulaska na područje Evropske unije zbog istih razloga. 

Prilikom prelaska zajedničke državne granice pod uvjetima pograničnog režima, nositelji pogranične propusnice izuzeti su od primjene viznog režima. 

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Dodatak 3 pregovaračke pozicije Bosne i Hercegovine (pregovori o Protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji (Dodatni protokol)). 

Utvrđivanjem ovog dodatnog protokola Bosna i Hercegovina izražava svoju spremnost da u najkraćem mogućem roku pristupi i okonča proces tehničke prilagodbe teksta Privremenog sporazuma u svim segmentima potrebnim za njegovu nesmetanu primjenu nakon 1. jula 2013. godine. 

Ukoliko Evropska komisija prihvati zahtjev Bosne i Hercegovine za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz Bosne i Hercegovine (riba, vino i šećer) u već traženim količinama u procesu tehničke prilagodbe, delegacija BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode podrijeklom iz Evropske unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu u razdoblju 2009. – 2011. godine.

Zbog činjenice da postoje velike razlike količina i vrijednosti registriranog uvoza pojedinih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu u odnosu na registrirani izvoz istih iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, količine unutar carinskih kvota koje delegacija BiH može odobriti za uvoz iz Evropske unije bit će utvrđene tek nakon usuglašavanja podataka Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Carinske uprave Republike Hrvatske. Odobrene količine ne mogu biti veće od maksimalno traženih od strane Evropske unije.

Delegacija Bosne i Hercegovine zaduženo je da odmah obavijesti Evropsku komisiju o poziciji i prijedlozima Bosne i Hercegovine.

Zaključivanje protokola zasniva se na opredjeljenju Bosne i Hercegovine za ostvarivanje daljnjeg približavanja i institucionalizacije odnosa s Evropskom unijom u skladu s Procesom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što treba da značajno doprinese uključivanju BiH u evropske integracijske tokove, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: MOJportal

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE