novac
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka (KM), a prema podacima Agencije za statistiku BiH, u posljednjoj deceniji porasla je za 161 KM, što je znatno manje u odnosu na rast prosječne plate u susjednim državama ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 20:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Štednja građana BiH iz godine u godinu sve je veća. U odnosu na prošlu godinu veća je za čak 1,15 milijardi KM. Da čuvaju novac u bankama građane ne sprečavaju ni niske kamate na štednju.

NER FIT

Uprkos rekordnoj štednji, imajući u vidu najnoviji talas poskupljenja i primanja većine građana, relativno je mali broj onih koji uspiju svakog mjeseca ostaviti nešto novca sa strane.

Razloga za sve više novac, koji se u vidu štednje drži u bankama i koji je dostigao gotovo 42 odsto DBP-a , ima nekoliko. Glavni su, po mišljenju ekonomista, zabrinutost građana zbog globalne krize, sigurnost novca u bankama, ali i neodostatak ideja za ulaganje u biznis. Umjesto da se investira u privredu, velika suma novca beskorisno leži u bankama.

Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Mostar

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Taj podatak govori da mi kao građani BiH zapravo jako dobro rezoniramo odnosno percipiramo potrebu štednje, a ona je svakako uvjetovana neizvjesnošću o situaciji odnosno ekonomske pozicije u kojoj se nalazi zemlja. Pa se te strane uvijek imamo jedan dio novca koji štedimo.”

Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta Bijeljina

“Novac neće u privredu nego hoće u banke na beznačajnu štednju čak i na negativne kamate. Razlog je što vlada puna zaštita novca u bankama. Što čvrst devizni kurs čuva vrijednost novca i ljudi i ne pitaju za kamatu nego pitaju samo za sigurnost uloga.”

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra  još od davne 1924. godine, kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova u namjeri da pronađu izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat.

LIDER