Građani BiH najviše vjeruju policajcima i vjerskim vođama

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

StaracarsijaZenicaRamazan

Rezultati opsežnog istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mjenja ‘Prism Research’ za potrebe Ujedinjenih naroda (UN) pokazali su da većina građana u cijeloj Bosni i Hercegovini najviše vjeruje policiji i vjerskim liderima, a najmanje političkim partijama, javlja Agencija Anadolija.

Prema ovom istraživanju, 51,8 posto građana je izjavilo da vjeruje policiji, dok isto to tvrdi i 42,7 posto građana za vjerske lidere i predstavnike vjerskih institucija u zemlji.

Nakon toga slijedi Evropska unija (EU) u koju vjeruje 39 posto bh. građana, pa vojska u koju vjeruje 37,4 posto građana, Ujedinjeni narodi (UN) sa 31,2 posto i sudovi u koje vjeruje 29,1 posto bh. građana.

Zanimljivo je da oko jedna trećina građana u BiH vjeruje u međunarodnu zajednicu, pa tako 24,7 posto građana BiH ističe da imaju povjerenje u OHR, dok u Tribunal u Hagu vjeruje 23,4 posto građana.

S druge strane, građani BiH najmanje vjeruju političarima i političkim partijama, pa tako samo 14 posto građana vjeruje Vijeću ministara BiH i 11,4 posto političkim partijama u zemlji.

Prema tome, može se zaključiti da građani BiH svih nacionalnosti četiri odnosno pet puta više vjeruju policiji i vjerskih čelnicima nego političarima i političkim partijama.

Posmatrano s aspekta nacionale pripadnosti, Bošnjaci najviše vjeruju vojsci, Hrvati imaju povjerenje u Evropsku uniju, Srbi u policiju i građani iz reda ostalih u policiju.

Naime, većina Bošnjaka najviše vjeruje vojsci i policiji, i to njih 45,9 odnosno 45,5 posto, dok najmanje povjerenja imaju u političke partije i to njih 10,8 posto.

Hrvati u BiH najviše povjerenja imaju u Evropsku uniju i vjerske lidere, i to 58,4 posto odnosno 57,1 posto, dok pak, kao i Bošnjaci, najmanje vjeruju političkim partijama i to njih 17,6 posto.

Srbi u BiH najviše vjeruju u policiju i vjerske lidere, i to njih 63,5 posto odnosno 49,5 posto, dok najmanje vjeruju u Tribunal u Hagu i to samo njih 7,4 posto.

Građani BiH koji sebe svrstavaju u grupu ostalih najviše vjeruju policiji i opštinskim vlastima, i to njih 60,8 odnosno 43,9 posto, dok pak najmanje povjerenja imaju u političke partije kao i većina građana BiH, i to njih 11,8 posto.

Isto istraživanje je pokazalo da 46,6 posto građana Federacije BiH vjeruje u EU kao i 37,2 posto građana Brčko Distrikta, dok 26,7 posto građana u Republici Srpskoj vjeruje u EU. Isto tako, 33,7 posto građana FBiH vjeruje u OHR, kao i 38,1 posto građana Brčko Distrikta, dok samo 8,8 posto građana RS-a vjeruje u OHR.

Istraživanje je pokazalo da među ženama i muškarcima u BiH postoje znatne razlike u pogledu osjećaja povjerenja prema određenim strukturama i ustanovama u zemlji. Tako 9,8 posto muškaraca vjeruje u političke partije dok žene više vjeruje političkim partijama, odnosno njih 12,9 posto.

Takođe, žene u BiH više vjeruju vjerskim liderima, i to njih 44,9 posto, dok je kod muškaraca taj procenat 40,3 posto.

Isto tako, većina građana vjeruje da je njihov najveći problem korupcija, i to njih 72,4 posto, pa ekonomija 59 posto, politika 50,5 posto i kriminal 33,9 posto.

S druge strane, većina građana u BiH svih nacionalnosti smatra da su domaći političari odgovorniji od međunarodne zajednice za sve probleme s kojima se suočavaju nakon završetka rata.

Tako, primjera radi, većina bh. građana tvrdi da su političari najodgovorniji za pomenute probleme, i to njih 86,2 posto, pa vlada koju odgovornom smatra 79,3 posto bh. građana i međunarodna zajednica 33,5 posto građana.

Pomenuto istraživanje je provela agencija “Prism Research” u periodu od 7. do 22. maja 2013. godine. Istraživanje je provedeno metodom intervjua i slučajnog odabira na uzorku od 1.500 osoba starijih od 18 godina iz cijele BiH.

Slobodna Bosna

GODISNJICA
MARKETING