Građani BiH ne žele GMO hranu, spremni su i platiti više

U organizaciji Federalnog ministarstva trgovine, a u saradnji sa Agencijom za sigurnost hrane BiH i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju, uz prisustvo federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića danas je u Mostaru održana četvrta radionica o temi “Značaj i trenutna situacija u vezi s genetski modifikovanim organizmima u BiH”.

Osnovni cilj ovakvih radionica je jačanje svijesti o trenutnoj situaciji s GMO proizvodima na bh. tržištu. To podrazumijeva i novonastalu situaciju u vezi s legalizacijom uvoza GMO proizvoda (uvoz GMO soje za stočnu hranu) i namjeru nadležnih da u Bosni i Hercegovini bude implementiran sistem označavanja za proizvode koji ne sadrže GMO, što će za bosanskohercegovačke potrošače predstavljati veliki korak naprijed u ostvarivanju prava na informisanost i slobodu izbora.

Nedavno istraživanje stavova i mišljenja potrošača o genetski modificiranoj (GMO) hrani za ljude i životinje su pokazala da su bh. građani zabrinuti zbog ovih proizvoda i njihove prisutnosti na domaćem tržištu. Istraživanje koje je, za GIZ projekat “Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije”, provelo Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla, pokazuje da je većina od 1.000 anketiranih ispitanika protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Oko 90 posto intervjuiranih je spremno da plati više za hranu bez utjecaja GMO-a.

Većina ispitanika vjeruje da lokalno proizvedena hrana nije genetski modificirana, ali istraživanje pokazuje da bosanskohercegovački građani nemaju dovoljno informacija i znanja o GMO proizvodima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE