Građani BiH nisu zainteresirani za usluge privatnih detektiva

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Građani BiH rijetko traže usluge privatnih detektiva tako da je taj posao na ivici opstanka, istaknuo je vlasnik privatne detektivske agencije “Drina Security” Stevo Avram, napominjući kako podatak da su u BiH registrirane samo dvije detektivke agencije dovoljno govori o tome koliko je ta oblast isplativa i koliko građani traže usluge privatnih detektiva.

Prije odlaska u privatne detektive Avram je radio u policijskim strukturama na svim poslovima i pozicijama, a sadašnjem radu mu najveći problem predstavlja nedovoljna zakonska regulativa ove oblasti, a koja se naročito ogleda u pristupu određenim podacima i predmetima koji se vode pod pojmom ”tajnost podataka” tako da praktično ne može dobiti gotovo ni jedan službeni podatak, iako je postojećom zakonskom regulativom o radu privatnih detektiva reguliran pristup tim podacima.

ČITAJ JOŠ:  Da li će Čovićevo legitimno predstavljanje ostaviti Osmorku izvan vlasti?

Građani BiH njegove usluge najviše traže zbog praćenja bračne nevjere i traženja nestalih osoba, a u posljednje vrijeme i savjete zbog raznih eksplicitnih poruka preko društvenih mreža i osobnih e-mailova.

– Jedan suprug nedavno je tražio da mu pronađem ženu koja je pobjegla, a toliko je bio u teškoj materijalnoj situaciji da mi je rekao kako nema ‘ni za poruke’ – ističe Avram, napominjući kako to dovoljno govori u koliko se teškoj materijalnoj situaciji nalaze naši građani.

Napominje kako ga građani često zovu i zbog savjeta te da je do sada veoma mali broj stranih kompanija tražio njegove usluge jer vjeruje da oni, ako imaju potrebe, to rade na drugi način.

ČITAJ JOŠ:  Naftaši u BiH švercom i izbjegavanjem plaćanja akciza oštetili državu za 13 miliona KM

Inače, privatnim detektivima je dopušteno nošenje vatrenog oružja za osobnu zaštitu.

072INFO TV