Građani BiH se masovno naoružavaju, među njima i političarke

p 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zbog globalno nesigurne situacije, ali i dešavanja na ulicama širom Bosne i Hercegovine, sve više građana svoju sigurnost traže na način da legalno dođu u posjed naoružanja odnosno vatrenog oružja.

Broj zahtjeva za odobrenje za nabavku oružja drastično je povećan u februaru, s početkom rata u Ukrajini.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdili su ove informacije za portal “Avaza”.

Strogi uvjeti

– Tokom februara ove godine fiziĉkim licima izdato je 200 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 158 oružnih listova – rečeno je iz MUP-a.

Također, u januaru ove godine, fiziĉkim licima izdato je 131 odobrenje za nabavku vatrenog oružja i 96 oružnih listova. U toku 2021. godine fiziĉkim licima izdato je 1.638 odobrenja za nabavku vatrenog oruţja i 1.602 oružnih listova.

U decembru prošle godine fiziĉkim licima izdato je 141 odobrenje za nabavku oružja, a u novembru 166, a u oktobru 119.

Prema informacijama “Avaza”, među građanima koji traže dozvolu za oružje sve je više i političara.

  • Kristić: Želi pištoljKristić: Želi pištolj

Kako saznajemo, Danijela Kristić (Narod i pravda), zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, također je tražila dozvolu za pištolj.

No, ona je odbijena jer prema strogim pravilima, osoba ne smije imati nijedan otvoren sudski spor za dobivanje dozvole. Prema našim informacijama, ona je podnijela žalbu na ovu odluku MUP-a.

Kako je za portal “Avaza” rekao Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, prema Zakonu o držanju i nošenju oružja i municije postoje određeni uvjeti koje je neophodno ispunjavati kako bi neko mogao imati dozvolu za oružje.

  • Korajlić: Moraju ispunjavati uvjeteKorajlić: Moraju ispunjavati uvjete

– Naravno, građani imaju osjećaj nesigurnosti zbog sveukupne situacije, kako u svijetu, tako u BiH, ali ne bi trebali da imaju taj osjećaj. Osjećaj, naravno, mogu imati, ali trenutno nije stanje na terenu takvo. MUP Kantona Sarajevo i druge institucije sigurnosti u Bosni i Hercegovini mogu da odgovore određenim izazovima. U slučaju da osobe žele da imaju oružje, ja bi im uvijek dao, ali ukoliko ispunjavaju uvjete koje zakon nalaže, od ljekarskog pregleda pa do ostalih uslova koje zahtjeva zakon – kazao je Korajlić.

Više pažnje

Kako je dodao ovaj ekspert za sigurnost, dosadašnja statisika je pokazala da zloupotreba naoružanja nije bila od strane ljudi koji imaju dozvolu, već, u najvećoj mjeri, od osoba koje oružje drže ilegalno.

– Više pažnje treba da se posveti tim osobama. A oni koji žele da drže oružje na jedan legalan način, ja bih im u svakom slučaju omogućio da imaju – naveo je Korajlić.