Građani BiH se prošle godine najviše zaduživali za kupovinu stana, ali i zbog putovanja

U prvoj pandemijskoj godini bila je smanjena aktivnost u svim oblastima, pa tako i u bankarstvu, u smislu da se manji broj građana zaduživao, kako namjenski tako i nenamjenski.

Međutim, kako je pandemija odmicala, u 2021. godini i ova oblast se počela oporavljati. Tako je u prošloj godini, kako su za Klix.ba kazali iz Raiffeisen banke, kada je riječ o kreditiranju fizičkih osoba, zabilježen primjetan rast broja zahtjeva za nenamjenske i hipotekarne kredite.

“Maksimalan iznos nenamjenskih kredita za fizičke osobe je 50.000 KM, dok je prosječan iznos ovih kredita u protekloj godini bio oko 17.000 KM i u porastu je u odnosu na 2020. i 2019. godinu. Također, klijenti pokazuju interes za rješavanje stambenog pitanja te su trendovi potražnje za stambenim kreditima vrlo pozitivni”, kažu iz Raiffeisen banke te dodaju kako je kamatna stopa bila stabilna i kako se ne bi trebala mijenjati ni u narednom periodu.

Protekla godina i za Addiko banku bila je u skladu s ranijim trendovima, a stanje se nakon teške 2020. godine počelo oporavljati na samom početku 2021. godine. Postepeno se, kažu, sve vraćalo u normalu, uz manje usporenje u četvrtom kvartalu 2021. godine, usljed političke nestabilnosti i novog epidemiološkog vala. Kada je riječ o nenamjenskim kreditima, Addiko banka je u prošloj godini zabilježila rast od oko 8,5 posto, dok je prosječan rast tržišta bio oko 4 posto.

“Što se tiče iznosa koji građani uzimaju, mi imamo dvije podjele. Prva je ona s kreditima koji se kreću oko 5.000 KM, koji građani uzimaju za sitnije radove, renoviranje i neke druge nabavke, a druga kategorija su veći iznosi, oko i iznad 40.000 KM, koji se uglavnom uzimaju kad su u pitanju značajniji troškovi dogradnje ili renoviranja stambenih jedinica, dovršenje nekih radova i slično. Ipak, u posljednje vrijeme je primjetna i treća kategorija, gdje govorimo o sitnijim iznosima zaduženja, a to je do 2.000 KM, gdje se klijenti odlučuju neke od kupovina, kao što su bijela tehnika, namještaj, čak i turistički aranžmani, realizovati putem brzih kredita”, kažu iz Addiko banke.

Kamatne stope na bh. tržištu su, kažu iz ove banke, imajući u vidu kompletnu ekonomsku i političku situaciju, te međunarodnu ocjenu rejtinga zemlje, veoma povoljne, čak i niže nego što se može očekivati.

“Razlog za to leži u činjenici snažne konkurencije na bankarskom tržištu. Što se tiče Addiko Bank Sarajevo, politika kamatnih stopa prati tržišna kretanja i u potpunosti je prilagođena tim kretanjima. Ne očekujemo ni u narednom periodu rast kamatnih stopa na kredite, uz uslov da ne bude značajnijih promjena na ekonomskom ili nekom drugom planu”, poručili su iz Addiko banke.

Rast interesa građana za kreditima u 2021. godini zabilježila je i UniCredit Banka, odakle su rekli kako se u prošloj godini stanje normalizovalo te da su zabilježili rast broja zahtjeva za kredite.

“U 2021. godini, u usporedbi s godinom ranije, povećan je broj zahtjeva za nenamjenske kredite, uz isplatu kreditnih sredstava na transakcijski račun klijenta. Kada govorimo o nenamjenskim kreditima, građani mogu dobiti do 50.000 KM s rokom otplate do 10 godina. Također, u 2021. godini primjetan je i oporavak interesa građana za stambenim kreditima u odnosu na prvu godinu pandemije. Posebno se interesovanje povećalo u drugom polugodištu”, kažu iz UniCredit Banke, odakle su potvrdili da je trend kamatnih stopa stabilan.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE