Portal 072info

Građani BiH uskoro će preko Agencije za rad i zapošljavanje moći dobiti posao u Hrvatskoj

Ljetna sezona je za brojne nezaposlene građane Bosne i Hercegovine nova prilika za angažman, posebno u turizmu, u susjednim zemljama.

– Što se tiče broja osoba koje se nalaze na sezonskom radu u susjednim zemljama niko nema tačne podatke zbog toga što većina građana radi „nacrno“ u tim zemljama. Također, većina građana odlazi sa dvojnim dokumentima tako da se u tim zemljama tretiraju kao domaća radna snaga, te ni te države onda ne vode statistiku tih radnika – kazao je za Agenciju FENA stručni saradnik za odnose s javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Po nekim napisima u medijima iz tih država, kako je dodao, računa se da je u Hrvatskoj prije ulaska u EU tokom ljeta u turizmu radilo i do 30.000 građana BiH, dok su procjene za Crnu Goru bile do 15.000.

Što se tiče oglasa za sezonsko zapošljavanje, jako je malo takvih oglasa na tržištu, a Agencija za rad i zapošljavanje BiH rijetko kada dobije takav oglas.

– Razlog je upravo u činjenici da se većina radnika zapošljava „nacrno“. Također, jedan od razloga je što poslodavac uvijek angažuje radnika iz prethodne sezone, te samim tim nema potrebe za posredovanjem, već poslodavac i radnik imaju direktan kontakt – dodao je Pupić.

Napomenuo je da bi se ova praksa uskoro trebala promijeniti kada je riječ o Hrvatskoj jer je u proceduri ugovor o sezonskom zapošljavanju bh. građana u Republici Hrvatskoj.

– Vijeće ministara BiH je odobrilo Agenciji za rad i zapošljavanje BiH da potpiše ovaj ugovor, a on se trenutno nalazi u Ministarstvu rada Republike Hrvatske, koje treba da se izjasni o tekstu. Ukoliko ne bude intervencija u sadržaju ugovora, hrvatska strana treba da odredi potpisivača i onda bi ugovor mogao vrlo brzo stupiti na snagu – kazao je Pupić.

Naveo je da tokom ljetnih mjeseci ne bilježe nikakav značajniji pad nezaposlenosti na evidencijama, iako znaju da veliki broj građana odlazi na sezonski rad.

– To je upravo iz razloga što većina građana i u susjednim zemljama radi „nacrno“ – dodao je Pupić.

Fena

Podijelite članak