Građani BiH vrlo zainteresirani za zamjenu švicarskih franaka povučenih iz opticaja

Screenshot 1 93

Centralna banka Švicarske u maju ove godine nevažećim je proglasila osmu seriju novčanica švicarskog franka, koje su puštene u opticaj u periodu od 1995. do 1998. godine.

Nakon što su ove novčanice prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, Švicarska je omogućila njihovu zamjenu putem pošte, a potom lično, na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu i u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj.

S obzirom na to da se određene količine novca nalaze u posjedu bh. građana, brzo se pojavio interes i potreba za njihovom zamjenom koji traju i danas. Kada i na koji način je to moguće učiniti, saznali smo od Nesima Murtića, direktora Sektora sredstava Sparkasse Bank, koja nudi ovu vrstu usluge u BiH.

Nesim Murtić, direktor Sektora sredstava Sparkasse Bank
Nesim Murtić, direktor Sektora sredstava Sparkasse Bank

Upitan u kojim poslovnicama i na koji način je moguće izvršiti zamjenu novčanica švicarskog franka iz osme serije, on objašnjava da Sparkasse Bank trenutno jedina ima direktni izvozni kanal ove strane valute.

“To nam daje mogućnost da ovu uslugu klijentima ponudimo bez posrednika, po povoljnim uslovima i uz jednostavnu i brzu proceduru realizacije. Usluga je dostupna u svim našim poslovnicama, širom Bosne i Hercegovine”, kaže Murtić.

Govoreći o uslovima zamjene novčanica u Sparkasse Bank, kaže da se provizija zamjene starih novčanica vrši po “inkaso” principu i iznosi pet posto.

“Klijentima na raspolaganju stoji opcija zamjene u trenutno važeće novčanice švicarskog franka ili konverzija u KM valutu uz naknadu. Za zamjenu je potrebno da klijent ima otvoren račun u Sparkasse Bank, jer se uplata zamijenjenih sredstava, u važećoj CHF valuti ili protuvrijednost u KM, vrši na tekući račun klijenta. Brzina realizacije uplate novca na račun zavisi od lokacije predaje novca, a prosječan rok uplate je 7-15 dana”, objašnjava Murtić.

Kako zaključuje, trenutno ne postoji ograničen rok za zamjenu ovih novčanica u poslovnicama Sparkasse Bank, a usluga je dostupna svim radnim danima.

Više informacija o navedenoj usluzi može se dobiti na web stranici Sparkasse Bank ili direktno pozivom na besplatan broj naše Info linije: 080 02 02 10.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakDIVNA VIJEST: Nakon godinu dana zabrane, Nuraga iz Žepča obavlja umru
Sljedeći članakGreške zbog kojih vaša kosa ne izgleda zdravo ni njegovano