Portal 072info

Građani će znati ko zagađuje zrak u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ZENICA / BANJA LUKA / PRAG – Još 2003. godine, Bosna i Hercegovina se na međunarodnom nivou obavezala da će informisati građane koje opasne hemikalije i u kojim količinama emituje industrija (1).

Međutim, ti podaci do danas nisu dostupni javnosti. NVO ne vide razlog za takav stav i stoga su odlučili da sami objave te podatke. Baza podataka najvećih zagađivača će biti dostupna 27. aprila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Evropska unija je potrošila 2 miliona eura da bi Bosna i Hercegovina objavila Integrisani registar zagađenja (2). Nije jasno u šta je potrošen toliki novac, jer čak i nakon sedam godina građani ne mogu pristupiti tim podacima. Stoga smo odlučili da sami objavimo te  podatke“, složni su Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica i Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Podatke su obradili stručnjaci NVO Arnika iz Češke Republike. U Češkoj, podaci o opasnim hemikalijama koje emituje industrija su dostupni već 12 godina, što je omogućilo organizaciji Arnika da svake godine rangira najveće zagađivače. To onda mogu koristiti mediji, građani, ali i općinski političari.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Objavljivanje neke informacije nekad može biti opasno za javnost, ali sasvim suprotno vrijedi za podatke o zagađenju okoliša. Teško je povjerovati, da su ministarstva godinama prikupljala takve podatke da bi ih sakrili od očiju javnosti “, kaže Martin Skalský iz organizacije Arnika.

U Evropskoj uniji, Integrisani registar zagađenja je koristan svima. I građani Bosne i Hercegovine imaju pravo znati nivo zagađenja i vidjeti koje kompanije tome najviše doprinose”, dodaje Skalský.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani će moći pregledati informacije u bazi podataka o zagađenju Bosne i Hercegovine, u kojoj se koriste zvanični podaci koje je industrija dostavljala vladinim agencijama, na web stranici www.eko.ba od 27. aprila.    

(Eko forum Zenica)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)