Građani i dalje drže u blokadi put na ulazu u Cetinje

cetinje blokada AA 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Na ulazu u Cetinje, kod kružnog toka, stotine građana, koji se protive ustoličenju mitropolita SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru, blokiralo je put prema gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na putu je posuto krupno kamenje, postavljene su gume i kontejneri kako bi se spriječio prolaz ka Cetinju. Na Cetinju je za sada mirno, a okupljeni građani poručuju da se neće razilaziti.

S druge strane, na izlazu iz Podgorice ka Cetinju je postavljena jaka policijska blokada, a osim vozilima ni pješacima nije dozvoljeno da idu prema Cetinju.

Na Cetinju se danas okupilo više hiljada građana, kako bi protestom pokušali spriječiti najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija u cetinjskom manastiru. Ceremonija ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koja je zakazana za 5. septembar u 8 časova, već danima je glavna tema u Crnoj Gori.

Ustoličenju Joanikija protive se crnogorske nacionalne organizacije, Opština Cetinje i opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS). Smatraju da taj čin predstavlja nagovještaj “okupacije” Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani “srpski svet”. Oni su pozvali SPC da ustoličenje izmjesti u nekom od drugih crnogorskih gradova.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović kazao je nedavno da je bezbjedonosna situacija nepovoljna. Kazao je da su operativnim radom došli do saznanja da postoje ekstremi s obje strane i da planiraju radikalizaciju na dan ustoličenja.

Prema saznanjima crnogorskih medija, oko 1.800 policajaca je uključeno u obezbjeđivanje reda i mira u Cetinju.